dagmala

dagmala

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Świąteczny deser truflowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łatwy, pyszny i słodziutki deser. Jego przyrządzenie zajmuje dosłownie chwilę. Wszystko po prostu mieszamy razem.

Świąteczny deser truflowy

Składniki:

Świąteczny deser truflowy

 

  • 50 g masła,
  • 70 g cukru,
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1 jajko,
  • 25 g kakao,
  • 150 g herbatników(mogą być kakaowe),
  • 20 ml słodkiej, płynnej śmietany 30%,
  • aromat pomarańczowy,
  • przyprawa korzenna

 

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny deser truflowy
Masło roztopić i ostudzić. Herbatniki pokruszyć. Jajko wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę mikserem. Do tej masy dodać kakao, śmietanę i herbatniki, masło, aromat pomarańczowy, przyprawę korzenną (do smaku). Wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Przełożyć do pucharków. Opcja dla dorosłych: dolewamy aromatycznego alkoholu ok 20 ml, wtedy dodajemy ok. 50 g więcej herbatników.