cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Świąteczny keks

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

przepis na keks świąteczny

Świąteczny keks

Składniki:

Świąteczny keks

 

  • 1 szklanka oleju,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 ½ szklanki mąki,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 kg obranych jabłek posypanych cynamonem,
  • bakalie: orzechy, skórka z pomarańczy, figi, rodzynki, daktyle

Sposób przygotowania:

Świąteczny keks

1. Jajka i cukier ubić na ciepło (na parze).


2. Dodawać stopniowo olej i ucierać.


3. W trakcie ucierania dodawać powoli pozostałe składniki.


4. Na koniec dodać jabłka.


5. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 30-40 minut.


Cała sztuka przygotowania wyśmienitego keksu polega na cierpliwym, wolnym i dokładnym ucieraniu ciasta, dlatego nie należy czynności tej wykonywać pospiesznie.