mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Świąteczny Królik w sosie żurawionowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Mięso królika jest bardzo delikatne i chude. Polecam królika na święta z sosem żurawinowym który jest lekko kwaskowy. Grillowana gruszka dodaje fajnego akcentu.

Świąteczny Królik w sosie żurawionowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczny Królik w sosie żurawionowym

 

  • 1 tusza królika

 

  • 2 cebule

 

 

 

  • 2 łyżki oleju

 

 

  • 1 łyżeczka majeranku

 

  • 3 łyżki octu winnego

 

  • 1 łyżka natki pietruszki pokrojona

 

 

  • sos żurawinowy:

 

 

 

  • 2 łyżki cukru

 

  • 5 łyżek wina czerwonego

 

 

 

  • gruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny Królik w sosie żurawionowym
Królika kroję na kawałki i mrożę. Po rozmrożeniu, marynuję go 24 godziny.Cebulę kroję w piórka, czosnek przeciskam przez praskę. Do miseczki dodaję ocet winny, olej, sól, przeprawę do dziczyzny, czosnek, majeranek, natkę pietruszki i mieszam. Kawałki królika nacieram marynatą dokładnie. Przekładam do brytfanny, dodaję cebulę, żurawinę. Wkładam do lodówki na noc. Piekę około półtorej godziny temp 180 stopni. Trzydzieści minut przed końcem pieczenia odkrywam wieko brytfanny i dalej piekę. Zostawiam go do wystygnięcia w piekarniku. Żurawinę przekładam do rondelka, dodaję cukier, sok z pomarańczy i duszę na wolnym ogniu. Dolewam wino i sos gotuję aż zgęstnieje. Jak jest za gęsty dolewam odrobinę wody. Doprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Miksuję blenderem. Królika podaję z grillowaną gruszką
Świąteczny Królik w sosie żurawionowym
cebule dwie sztuki obieram i kroję na małe kawałki
Świąteczny Królik w sosie żurawionowym
królika odmrażam przygotowuję marynatę i obłkadam cebulę
Świąteczny Królik w sosie żurawionowym
żurawinę rozgniatam i obkładam mięso wkładam do lodówki
Świąteczny Królik w sosie żurawionowym
mięso przekładam do brytfanny i wstawiam do piekarnika