eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Świąteczny kurczak Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Pyszny kurczak z masłem wymieszanym z czosnkiem i natką pietruszki. Pieczony siedząco na w formie z kominkiem.

Świąteczny kurczak Eli

Składniki:

Świąteczny kurczak Eli

mięso

  • 1 kurczak - 2.5 kg

masło

pozostałe składniki

  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • 3 cebule
  • 10 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Świąteczny kurczak Eli

przygotowanie czosnku

Świąteczny kurczak Eli
Drobno pokroić obrany z łupinek czosnek.

Czosnek obrać z łupinek i posiekać.

przygotowanie natki

Świąteczny kurczak Eli
Umytą i osuszoną natkę pietruszki posiekać.

Natkę pietruszki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.

przygotowanie masła

Świąteczny kurczak Eli
Masło, czosnek i natkę pietruszki włożyć do miski.

Do miski włożyć miękkie masło, czosnek i natkę pietruszki.

przygotowanie masła cd

Świąteczny kurczak Eli
Dokładnie wymieszać składniki masła ziołowego.

Składniki masła czosnkowo - pietruszkowego wymieszać.

przygotowanie kurczaka

Świąteczny kurczak Eli
Rozetrzeć z solą pięć ząbków czosnku.

Pięć ząbków czosnku posiekać, dodać sól i rozetrzeć.

przygotowanie kurczaka cd

Świąteczny kurczak Eli
Pod skórę na piersiach delikatnie rozłożyć masło. Kurczaka natrzeć roztartym czosnkiem.

Skórę kurczaka na piersiach delikatnie oddzielić od mięsa i włożyć pod nią przygotowane .masło. Kurczaka natrzeć roztartym czosnkiem wewnątrz i na zewnątrz. Pozostawić kurczaka w lodówce 2 godziny.

przygotowanie kurczaka cd

Świąteczny kurczak Eli
Obrane z łupinek cebule pokroić w ósemki.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w ósemki.

przygotowanie kurczaka cd

Świąteczny kurczak Eli
Cebule i resztę czosnku wyłożyć na dno formy.

Na dno formy włożyć cebulę i resztę czosnku.

przygotowanie kurczaka cd

Świąteczny kurczak Eli
Kurczka posadzić w formie na cebuli i czosnku.

Kurczaka natrzeć przyprawą do drobiu i włożyć na stojąco do formy z kominkiem. Posmarować kurczaka olejem i piec przez około 2 godziny w piekarniku z termoobiegiem ( bez termoobiegu 180 stopni ) nagrzanym do 160 stopni C.

Kurczaka polewać co jakiś czas wodą a później powstałym sosem. Po 2 godzinach podnieść temperaturę w piekarniku o 20 stopni i piec, aż kurczak się zrumieni. Cebulę i czosnek z powstałym sosem zmiksować.

Smacznego!