Strona główna Świąteczny miodownik z orzechami

Świąteczny miodownik z orzechami

Ciasta « poprzedni | następny »
Siedlce - Przepis na: Świąteczny miodownik z orzechami offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 413
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Świąteczny miodownik z orzechami
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Pyszne ciasto- miodownik z orzechami


trudność: średne
czas:

Świąteczny miodownik z orzechami - SKŁADNIKI:

  • CIASTO :
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki miodu
  • 120 g cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 jaja
  • pół łyżeczki sody
  • MASA:
  • 12 łyżek kaszy manny
  • 3 szklanki mleka
  • szklanka cukru
  • 1 margaryna
  • CIASTO ORZECHOWE:
  • 200 g orzechów włoskich
  • 1 paczuszka posypki migdałowej
  • 3 łyżki miodu
  • 70 g cukru
  • 110 g margaryny

Świąteczny miodownik z orzechami - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę, jaja, cukier puder, sodę, mleko margarynę, miód połączyć ze sobą- siekając wszystko nożem, a następnie zagnieść ciasto. Dzielimy na 4 części. Trzy części pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Czwartą częścią oblepiamy blachę i odkładamy na bok. ( blachy muszą być takie same ) CIASTO ORZECHOWE: Orzechy siekamy na małe kawałeczki, mieszamy z posypką migdałową. Margarynę z cukrem i miodem rozpuszczamy na patelni. Gdy składniki rozpuszczą się i połączą dodajemy orzechy z posypką i smażymy na małym ogniu przez ok 7 minut. Wylewamy na czwartą część ciasta i pieczemy przez 15 minut. Mleko zagotowujemy wraz z cukrem oraz margaryną. Wsypujemy kaszę i mieszamy energicznie aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Ostygniętą masą przekładamy placki kruche. Na sam wierzch dajemy ciasto z orzechami. Ciasto powinno się przechowywać w chłodnym miejscu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Świąteczny miodownik z orzechami  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Ciasto  chmurka Sernik Tiramisu Fale dunaju z gruszkami
Drożdżówki z dżemem jagodowym Pełnoziarnista tarta z jabłkami Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Torcik bezowy z kremem toffi Mocno kokosowe ciacho Sernik na zimno z bananami
Marchwiowy metrowiec Babka biszkoptowa Serniczek z truskawkami i białą czekoladą

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane