Strona główna Świąteczny miodownik z orzechami

Świąteczny miodownik z orzechami

Ciasta « poprzedni | następny »
Siedlce - Przepis na: Świąteczny miodownik z orzechami offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 413
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Świąteczny miodownik z orzechami
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Pyszne ciasto- miodownik z orzechami


trudność: średne
czas:

Świąteczny miodownik z orzechami - SKŁADNIKI:

  • CIASTO :
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki miodu
  • 120 g cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 jaja
  • pół łyżeczki sody
  • MASA:
  • 12 łyżek kaszy manny
  • 3 szklanki mleka
  • szklanka cukru
  • 1 margaryna
  • CIASTO ORZECHOWE:
  • 200 g orzechów włoskich
  • 1 paczuszka posypki migdałowej
  • 3 łyżki miodu
  • 70 g cukru
  • 110 g margaryny

Świąteczny miodownik z orzechami - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę, jaja, cukier puder, sodę, mleko margarynę, miód połączyć ze sobą- siekając wszystko nożem, a następnie zagnieść ciasto. Dzielimy na 4 części. Trzy części pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Czwartą częścią oblepiamy blachę i odkładamy na bok. ( blachy muszą być takie same ) CIASTO ORZECHOWE: Orzechy siekamy na małe kawałeczki, mieszamy z posypką migdałową. Margarynę z cukrem i miodem rozpuszczamy na patelni. Gdy składniki rozpuszczą się i połączą dodajemy orzechy z posypką i smażymy na małym ogniu przez ok 7 minut. Wylewamy na czwartą część ciasta i pieczemy przez 15 minut. Mleko zagotowujemy wraz z cukrem oraz margaryną. Wsypujemy kaszę i mieszamy energicznie aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Ostygniętą masą przekładamy placki kruche. Na sam wierzch dajemy ciasto z orzechami. Ciasto powinno się przechowywać w chłodnym miejscu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Świąteczny miodownik z orzechami  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką Tarta jabłecznik Łaciate ciasto z owocami
Ciasto kakaowe z śliwkami Ciasto śliwkowe Eli Placek ze śliwkami
Malinowe fale dunaju Ciasto Eli z jabłkami i orzechami Tarta z ricottą i gruszką
Jabłecznik pod kukurydzianą skorupką Wieniec z żurawiną i jabłkami Mus o smaku pistacjowym

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane