Strona główna Świąteczny miodownik z orzechami

Świąteczny miodownik z orzechami

Ciasta « poprzedni | następny »
Siedlce - Przepis na: Świąteczny miodownik z orzechami offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 413
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Świąteczny miodownik z orzechami
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Pyszne ciasto- miodownik z orzechami


trudność: średne
czas:

Świąteczny miodownik z orzechami - SKŁADNIKI:

  • CIASTO :
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki miodu
  • 120 g cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 jaja
  • pół łyżeczki sody
  • MASA:
  • 12 łyżek kaszy manny
  • 3 szklanki mleka
  • szklanka cukru
  • 1 margaryna
  • CIASTO ORZECHOWE:
  • 200 g orzechów włoskich
  • 1 paczuszka posypki migdałowej
  • 3 łyżki miodu
  • 70 g cukru
  • 110 g margaryny

Świąteczny miodownik z orzechami - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę, jaja, cukier puder, sodę, mleko margarynę, miód połączyć ze sobą- siekając wszystko nożem, a następnie zagnieść ciasto. Dzielimy na 4 części. Trzy części pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Czwartą częścią oblepiamy blachę i odkładamy na bok. ( blachy muszą być takie same ) CIASTO ORZECHOWE: Orzechy siekamy na małe kawałeczki, mieszamy z posypką migdałową. Margarynę z cukrem i miodem rozpuszczamy na patelni. Gdy składniki rozpuszczą się i połączą dodajemy orzechy z posypką i smażymy na małym ogniu przez ok 7 minut. Wylewamy na czwartą część ciasta i pieczemy przez 15 minut. Mleko zagotowujemy wraz z cukrem oraz margaryną. Wsypujemy kaszę i mieszamy energicznie aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Ostygniętą masą przekładamy placki kruche. Na sam wierzch dajemy ciasto z orzechami. Ciasto powinno się przechowywać w chłodnym miejscu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Świąteczny miodownik z orzechami  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Zebra z brzoskwiniami Sernik kokosowy Brzoskwiniowa fantazja
Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami Szarlotka Małgosi Tarta z jeżynami
Śliwkowe z posypką orzechową Ciasto z gruszkami i posypką orzechową Ciasto serowo-czekoladowe z jeżynami
Krucho - drożdżowa szarlotka pod bezą Rolada biszkoptowa z jabłkami od Zbysiowej Ciasto cappuccino z bananem

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane