teresa_rm

teresa_rm

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Świąteczny niby-Zając

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zając z jajkiem w środku..A gdzie uszy?-zapytała siostra :)

Świąteczny niby-Zając

Składniki:

Świąteczny niby-Zając

 

  • 500 g mielonej łopatki
  • 300 g mielonej karkówki
  • 5 żółtek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • papryka ostra,tymianek,rozmaryn,mielony kminek,ziarnisty kminek
  • pieprz,sól
  • 6 jaj
  • bułka tarta do posypania
  • olej

Sposób przygotowania:

Świąteczny niby-Zając
1.Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju na złoty kolor.Jajka gotujemy na twardo.
2.Mieszamy mięsa,dodajemy cebulę,żółtka,przeciśnięty przez praskę czosnek i bułkę tartą.Doprawiamy do smaku przyprawami-ja dodaję więcej papryki.Wyrabiamy na gładką masę.
3.Formę na keks smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą.Wykładamy połowę masy,układamy ugotowane jajka i przykrywamy resztą.Wygładzamy powierzchnię i posypujemy kminkiem.
4.Pieczemy ok 1 godz w piekarniku nagrzanym do 180*C.Ja najpierw włączam termoobieg na 10 min a potem piekę bez.Pod koniec pieczenia i sprawdzeniu patyczkiem czy mięso jest dobre,w razie gdy mięso zbyt się rumieni przykrywam wierzch aluminiową folią.

Tagi:

tarta