SUPERPRZEPIS

Świąteczny pasztet Bernadetty

  • 7
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Świąteczny pasztet Bernadetty Więcej zdjęć (5)

Pyszny, kremowy pasztet z mieszanych gatunków mięs - idealna propozycja na świąteczny stół.

Składniki:

Świąteczny pasztet Bernadetty

 

  • 80 dag dziczyzny (ja użyłam samych polędwiczek z dzika, ale możecie również dać inne kawałki)
  • 50 dag wątróbki wieprzowej
  • 40 dag surowego boczku
  • 30 dag boczku parzonego
  • 30 dag gotowanego mięsa z indyka (może być ze skrzydła)
  • 30 dag gotowanego mięsa z kurczaka
  • 40 dag marchewki
  • 20 dag pietruszki
  • 35 dag cebuli
  • 2 duże bułki pszenne
  • 2 duże jajka
  • 40 dag śliwek kalifornijskich
  • suszony imbir
  • 1 gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • żurawina suszona lub kandyzowana

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny pasztet Bernadetty
Dziczyznę i surowy boczek wkładamy do garnka, zalewamy ciepłą wodą i gotujemy przez godzinę. Po 30 minutach dodajemy obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i seler. Boczek parzony i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i wrzucamy boczek oraz cebulę, smażymy przez 5 minut. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę. Gdy wątroba straci kolor surowizny, ściągamy patelnię z ognia. Pozostawiamy do ostygnięcia.



Mięso i warzywa wyciągamy z wywaru, studzimy. Bułki zalewamy letnią wodą, pozostawiamy do namoczenia. Odciskamy. Mielimy co najmniej dwukrotnie wraz z warzywami i wszystkimi mięsami (także gotowanym drobiem). Dodajemy jajka, doprawiamy do smaku startą na drobnych oczkach gałką muszkatołową, imbirem, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone na ćwiartki suszone śliwki.



Masę przekładamy do foremek na keksy wysmarowanych tłuszczem. Przybieramy suszoną lub kandyzowaną żurawiną. Duże keksówki pieczemy około 80-90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, a mini keksówki około godziny w tej samej temperaturze.
Świąteczny pasztet Bernadetty
Dziczyznę i surowy boczek wkładamy do garnka zalewamy ciepłą wodą i gotujemy przez godzinę. Po 30 minutach dodajemy obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i seler. Po ugotowaniu kroimy na małe kawałki.
Świąteczny pasztet Bernadetty
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i wrzucamy boczek oraz cebulę, smażymy przez 5 minut. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę. Gdy wątroba straci kolor surowizny ściągamy patelnię z ognia. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Świąteczny pasztet Bernadetty
Masę przekładamy do foremek na keksy wysmarowanych tłuszczem. Przybieramy suszoną lub kandyzowaną żurawiną.
Świąteczny pasztet Bernadetty
Pasztet w odrobinę innej aranżacji