-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Świąteczny pasztet z kaczki

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jest to tradycyjny pasztet w moim domu. Przepis podpatrzony u mamy. :) Robię go na każde święta i zawsze jest pyszny i aromatyczny.

Świąteczny pasztet z kaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczny pasztet z kaczki

 

  • ok. 1,5 kg ugotowanego mięsa z kaczki
  • ok. 25 dag wątróbki kaczej
  • 1 duża cebula
  • 3 średnie marchewki
  • 2 małe korzenie pietruszki
  • kawałek selera
  • 3 listka laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 czerstwe bułki
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Ponadto:
  • papier do pieczenia
  • blacha 15 cm x 40 cm

Sposób przygotowania:

Świąteczny pasztet z kaczki

Do dużego garnka wkładamy różne części kaczki np. piersi, nóżki, skrzydełka, kadłuby zalewamy je wodą, dodajemy warzywa, listka laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie wyciągamy je z garnka na talerzyk. Mięso należy gotować do miękkości czyli ok. 1 godziny 30 minut nawet do 2 godzin. Gdy mięso wystygnie należy je oddzielić od kości. Na pasztet potrzebujemy ok. 1.5 kg ugotowanego mięsa. Mięso wraz z ugotowanymi warzywami mielimy dwukrotnie. Dużą cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy ją na łyżce oleju. Gdy już będzie miękka na patelnię wkładamy wątróbki kacze i podsmażamy je z obu stron po kilka minut. Podsmażone i wystudzone wątróbki z cebulą również mielimy dwukrotnie. W międzyczasie w bulionie (z gotowania mięsa) zamaczamy dwie czerstwe bułki. Po kilkunastu minutach, gdy nasiąkną bulionem również je przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do zmielonego mięsa, wątróbki i bułek wybijamy 5 jajek kurzych, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową i dokładnie wyrabiamy. Gotowy pasztet przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy jego wierzch. Pasztet pieczemy ok 1 godziny 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyśmienicie smakuje z chlebkiem, ale można też jeść go samego. Smacznego!

Poznajcie przepis na pasztet idealny dla dzieci! >>>

Świąteczny pasztet z kaczki
Na pasztet potzrebujemy ok. 1,5 kg ugotowanego mięsa z kaczki.
Świąteczny pasztet z kaczki
Cebulę podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy wątróbkę.
Świąteczny pasztet z kaczki
Zmielone mięso, wątróbkę oraz bułki wyrabiamy z jajkami i przyprawami.
Świąteczny pasztet z kaczki
Gotowy pasztet przekładamy do blaszki i wyrównujemy po wierzchu.