Strona główna Świąteczny pasztet z królika

Świąteczny pasztet z królika

Pasztety, Królik « poprzedni | następny »
edytaha - Przepis na: Świąteczny pasztet z królika offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 687
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Świąteczny pasztet z królika
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Z suszonymi grzybami i śliwkami. Zamiast boczku dodałam gotowaną golonkę, dzięki czemu dodatkowo uzyskałam pyszny wywar na zupę


trudność: łatwe
czas:

Świąteczny pasztet z królika - SKŁADNIKI:

Świąteczny pasztet z królika - PRZYGOTOWANIE:

Królika i golonkę opłukałam, włożyłam do szybkowaru. Dołożyłam obraną i opłukaną marchewkę, pietruszkę i kawałek selera. Wrzuciłam dokładnie opłukane suszone grzyby, ziele angielskie i liść laurowy. Zalałam zimną wodą, posoliłam do smaku, szybkowar zamknęłam i postawiłam na palniku. Po 25 minutach gotowania (od chwili „puszczenia pary”) otworzyłam szybkowar, wyjęłam warzywa, zamknęłam ponownie i znów postawiłam na palniku. Gotowałam jeszcze 30 minut. Po tym czasie wyjęłam mięso i grzyby, i odstawiłam do przestudzenia. Wywar zachowałam do późniejszego wykorzystania. Kajzerkę namoczyłam w mleku. Wątróbki opłukałam, oczyściłam z żyłek i zakrzepłej krwi, zalałam wrzątkiem na 2-3 minuty (powinna stracić „surowy” kolor). Słoninę pokroiłam w dużą kostkę i wrzuciłam na rozgrzaną patelnię. Kiedy zaczęła się topić, dołożyłam obraną i pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Smażyłam razem do lekkiego zrumienienia cebuli. Przestudzone mięso z królika i golonki obrałam z kości. W maszynce z średnim sitkiem zmieliłam dwukrotnie: obrane mięso, zesmażoną z cebulą słoninę, sparzoną i osączoną wątróbkę, ugotowane warzywa i grzyby oraz odciśniętą z mleka kajzerkę. Dodałam jajka, imbir, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobiłam i napełniłam nią 3 jednorazowe aluminiowe foremki keksówki – w środek masy powkładałam całe śliwki. Piekłam godzinę w temperaturze około 175 stopni z termo obiegiem. Odstawiłam do wystudzenia. Pasztet razem z foremkami zawinęłam w folię spożywczą i zamroziłam. Pomysł na dodanie golonki podebrałam od Ewy Wachowicz.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Świąteczny pasztet z królika (strona 1 z 1)  
2milutka

2milutka
offline

2012-12-22 20:28
Aż mi przez monitor pachnie:)))))
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2012-12-22 20:48
2milutka napisał(a):

Aż mi przez monitor pachnie:)))))

Szkoda, że przez monitor nie mogę Cię poczęstować :)
Skomentuj
Oceń:
0
agnieszka32910

agnieszka32910
offline

2012-12-22 20:53
Robię podobny, tylko ze bez śliwki:)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2012-12-22 21:02
agnieszka32910 napisał(a):

Robię podobny, tylko ze bez śliwki:)

Śliwki dodałam na życzenie męża i muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę :)
Skomentuj
Oceń:
0
agnieszka32910

agnieszka32910
offline

2012-12-22 21:53
ja śliwki uwielbiam pod każdą postacią : (surowe, w kompocie, w cieście, suszone itp ) ale nie w mięsie :/
ale przepis jest super:)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2012-12-22 21:56
agnieszka32910 napisał(a):

ja śliwki uwielbiam pod każdą postacią : (surowe, w kompocie, w cieście, suszone itp ) ale nie w mięsie :/
ale przepis jest super:)

Dzięki Agnieszko :) Ja śliwki w pasztecie bardzo lubię, ale wtedy jem go tylko z majonezem, bo najbardziej mi do niego pasuje. A domownicy wręcz bili się o kawałki, w których było najwięcej śliwek :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pasztety
Jarski pasztet z dynią Pieczeń gryczana z pieczarkami Jesienny pasztet z pieczonych warzyw i ciecierzycy
Pasztet z cukinii z papryką Pasztet z cukinii Kiełbasa z cebulą w pomidorach
Mini paszteciki francuskie do barszczu Pasztet z ciecierzycy i soczewicy czerwonej Pyszna, domowa pasztetowa
Pasztet z królika z leśnymi grzybami Pasztet z królika i fasoli Placki ziemniaczane z żółtym serem

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane