Strona główna Świąteczny pasztet z królika

Świąteczny pasztet z królika

Pasztety, Królik « poprzedni | następny »
edytaha - Przepis na: Świąteczny pasztet z królika offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 650
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Świąteczny pasztet z królika
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Z suszonymi grzybami i śliwkami. Zamiast boczku dodałam gotowaną golonkę, dzięki czemu dodatkowo uzyskałam pyszny wywar na zupę


trudność: łatwe
czas:

Świąteczny pasztet z królika - SKŁADNIKI:

  • 1 tuszka królika
  • 1 duża golonka wieprzowa
  • 20 dag słoniny
  • 50 dag wątróbki z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek bulwy selera
  • garść suszonych podgrzybków
  • 2 cebule
  • czerstwa kajzerka
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • 5 jajek
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • szczypta świeżo otartej gałki muszkatołowej
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • kilkanaście śliwek kalifornijskich

Świąteczny pasztet z królika - PRZYGOTOWANIE:

Królika i golonkę opłukałam, włożyłam do szybkowaru. Dołożyłam obraną i opłukaną marchewkę, pietruszkę i kawałek selera. Wrzuciłam dokładnie opłukane suszone grzyby, ziele angielskie i liść laurowy. Zalałam zimną wodą, posoliłam do smaku, szybkowar zamknęłam i postawiłam na palniku. Po 25 minutach gotowania (od chwili „puszczenia pary”) otworzyłam szybkowar, wyjęłam warzywa, zamknęłam ponownie i znów postawiłam na palniku. Gotowałam jeszcze 30 minut. Po tym czasie wyjęłam mięso i grzyby, i odstawiłam do przestudzenia. Wywar zachowałam do późniejszego wykorzystania. Kajzerkę namoczyłam w mleku. Wątróbki opłukałam, oczyściłam z żyłek i zakrzepłej krwi, zalałam wrzątkiem na 2-3 minuty (powinna stracić „surowy” kolor). Słoninę pokroiłam w dużą kostkę i wrzuciłam na rozgrzaną patelnię. Kiedy zaczęła się topić, dołożyłam obraną i pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Smażyłam razem do lekkiego zrumienienia cebuli. Przestudzone mięso z królika i golonki obrałam z kości. W maszynce z średnim sitkiem zmieliłam dwukrotnie: obrane mięso, zesmażoną z cebulą słoninę, sparzoną i osączoną wątróbkę, ugotowane warzywa i grzyby oraz odciśniętą z mleka kajzerkę. Dodałam jajka, imbir, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobiłam i napełniłam nią 3 jednorazowe aluminiowe foremki keksówki – w środek masy powkładałam całe śliwki. Piekłam godzinę w temperaturze około 175 stopni z termo obiegiem. Odstawiłam do wystudzenia. Pasztet razem z foremkami zawinęłam w folię spożywczą i zamroziłam. Pomysł na dodanie golonki podebrałam od Ewy Wachowicz.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Świąteczny pasztet z królika (strona 1 z 1)  
2milutka

2milutka
offline

2012-12-22 20:28
Aż mi przez monitor pachnie:)))))
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2012-12-22 20:48
2milutka napisał(a):

Aż mi przez monitor pachnie:)))))

Szkoda, że przez monitor nie mogę Cię poczęstować :)
Skomentuj
Oceń:
0
agnieszka32910

agnieszka32910
offline

2012-12-22 20:53
Robię podobny, tylko ze bez śliwki:)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2012-12-22 21:02
agnieszka32910 napisał(a):

Robię podobny, tylko ze bez śliwki:)

Śliwki dodałam na życzenie męża i muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę :)
Skomentuj
Oceń:
0
agnieszka32910

agnieszka32910
offline

2012-12-22 21:53
ja śliwki uwielbiam pod każdą postacią : (surowe, w kompocie, w cieście, suszone itp ) ale nie w mięsie :/
ale przepis jest super:)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2012-12-22 21:56
agnieszka32910 napisał(a):

ja śliwki uwielbiam pod każdą postacią : (surowe, w kompocie, w cieście, suszone itp ) ale nie w mięsie :/
ale przepis jest super:)

Dzięki Agnieszko :) Ja śliwki w pasztecie bardzo lubię, ale wtedy jem go tylko z majonezem, bo najbardziej mi do niego pasuje. A domownicy wręcz bili się o kawałki, w których było najwięcej śliwek :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pasztety
Mini paszteciki francuskie do barszczu Pasztet z ciecierzycy i soczewicy czerwonej Pyszna, domowa pasztetowa
Pasztet z królika z leśnymi grzybami Pasztet z królika i fasoli Placki ziemniaczane z żółtym serem
Pajęczyca Tekla Pasta do chleba z wołowiny i pieczarek Pasztet drobiowy z żurawiną
Pasztet z papryką i pieczarkami Pasztet drobiowy Eli z pistacjami i żurawiną Pasztet wykwintny

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu

    Picie wody prosto z kranu zazwyczaj budzi wiele obaw. Co zrobić, by się ich pozbyć? Wystarczy przefiltrować kranową wodę. Jeśli Ty także chcesz cieszyć się dostępem do zdrowej wody w swoim domu, weź udział w naszym konkursie! Do wygrania 10 zestawów do filtrowania wody Dafi!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane