edytaha

edytaha

Złoty Ekspert
[Przepisów: 767]

Świąteczny pasztet z królika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Z suszonymi grzybami i śliwkami. Zamiast boczku dodałam gotowaną golonkę, dzięki czemu dodatkowo uzyskałam pyszny wywar na zupę

Świąteczny pasztet z królika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczny pasztet z królika

Sposób przygotowania:

Świąteczny pasztet z królika

Królika i golonkę opłukałam, włożyłam do szybkowaru. Dołożyłam obraną i opłukaną marchewkę, pietruszkę i kawałek selera. Wrzuciłam dokładnie opłukane suszone grzyby, ziele angielskie i liść laurowy. Zalałam zimną wodą, posoliłam do smaku, szybkowar zamknęłam i postawiłam na palniku. Po 25 minutach gotowania (od chwili „puszczenia pary”) otworzyłam szybkowar, wyjęłam warzywa, zamknęłam ponownie i znów postawiłam na palniku. Gotowałam jeszcze 30 minut. Po tym czasie wyjęłam mięso i grzyby, i odstawiłam do przestudzenia. Wywar zachowałam do późniejszego wykorzystania. Kajzerkę namoczyłam w mleku. Wątróbki opłukałam, oczyściłam z żyłek i zakrzepłej krwi, zalałam wrzątkiem na 2-3 minuty (powinna stracić „surowy” kolor). Słoninę pokroiłam w dużą kostkę i wrzuciłam na rozgrzaną patelnię. Kiedy zaczęła się topić, dołożyłam obraną i pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Smażyłam razem do lekkiego zrumienienia cebuli. Przestudzone mięso z królika i golonki obrałam z kości. W maszynce z średnim sitkiem zmieliłam dwukrotnie: obrane mięso, zesmażoną z cebulą słoninę, sparzoną i osączoną wątróbkę, ugotowane warzywa i grzyby oraz odciśniętą z mleka kajzerkę. Dodałam jajka, imbir, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobiłam i napełniłam nią 3 jednorazowe aluminiowe foremki keksówki – w środek masy powkładałam całe śliwki. Piekłam godzinę w temperaturze około 175 stopni z termo obiegiem. Odstawiłam do wystudzenia. Pasztet razem z foremkami zawinęłam w folię spożywczą i zamroziłam. Pomysł na dodanie golonki podebrałam od Ewy Wachowicz.