Strona główna Świąteczny pasztet z królika

Świąteczny pasztet z królika

Pasztety, Królik « poprzedni | następny »
edytaha

Złoty Ekspert
Przepisy: 704
zdjęcia: 1 z 5
Świąteczny pasztet z królika
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Z suszonymi grzybami i śliwkami. Zamiast boczku dodałam gotowaną golonkę, dzięki czemu dodatkowo uzyskałam pyszny wywar na zupę


trudność: łatwe
czas:

Świąteczny pasztet z królika - SKŁADNIKI:

Świąteczny pasztet z królika - PRZYGOTOWANIE:

Królika i golonkę opłukałam, włożyłam do szybkowaru. Dołożyłam obraną i opłukaną marchewkę, pietruszkę i kawałek selera. Wrzuciłam dokładnie opłukane suszone grzyby, ziele angielskie i liść laurowy. Zalałam zimną wodą, posoliłam do smaku, szybkowar zamknęłam i postawiłam na palniku. Po 25 minutach gotowania (od chwili „puszczenia pary”) otworzyłam szybkowar, wyjęłam warzywa, zamknęłam ponownie i znów postawiłam na palniku. Gotowałam jeszcze 30 minut. Po tym czasie wyjęłam mięso i grzyby, i odstawiłam do przestudzenia. Wywar zachowałam do późniejszego wykorzystania. Kajzerkę namoczyłam w mleku. Wątróbki opłukałam, oczyściłam z żyłek i zakrzepłej krwi, zalałam wrzątkiem na 2-3 minuty (powinna stracić „surowy” kolor). Słoninę pokroiłam w dużą kostkę i wrzuciłam na rozgrzaną patelnię. Kiedy zaczęła się topić, dołożyłam obraną i pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Smażyłam razem do lekkiego zrumienienia cebuli. Przestudzone mięso z królika i golonki obrałam z kości. W maszynce z średnim sitkiem zmieliłam dwukrotnie: obrane mięso, zesmażoną z cebulą słoninę, sparzoną i osączoną wątróbkę, ugotowane warzywa i grzyby oraz odciśniętą z mleka kajzerkę. Dodałam jajka, imbir, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobiłam i napełniłam nią 3 jednorazowe aluminiowe foremki keksówki – w środek masy powkładałam całe śliwki. Piekłam godzinę w temperaturze około 175 stopni z termo obiegiem. Odstawiłam do wystudzenia. Pasztet razem z foremkami zawinęłam w folię spożywczą i zamroziłam. Pomysł na dodanie golonki podebrałam od Ewy Wachowicz.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Świąteczny pasztet z królika (strona 1 z 1)  
2milutka

2milutka

2012-12-22 20:28
Aż mi przez monitor pachnie:)))))
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha

2012-12-22 20:48
2milutka napisał(a):

Aż mi przez monitor pachnie:)))))

Szkoda, że przez monitor nie mogę Cię poczęstować :)
Skomentuj
Oceń:
0
agnieszka32910

agnieszka32910

2012-12-22 20:53
Robię podobny, tylko ze bez śliwki:)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha

2012-12-22 21:02
agnieszka32910 napisał(a):

Robię podobny, tylko ze bez śliwki:)

Śliwki dodałam na życzenie męża i muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę :)
Skomentuj
Oceń:
0
agnieszka32910

agnieszka32910

2012-12-22 21:53
ja śliwki uwielbiam pod każdą postacią : (surowe, w kompocie, w cieście, suszone itp ) ale nie w mięsie :/
ale przepis jest super:)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha

2012-12-22 21:56
agnieszka32910 napisał(a):

ja śliwki uwielbiam pod każdą postacią : (surowe, w kompocie, w cieście, suszone itp ) ale nie w mięsie :/
ale przepis jest super:)

Dzięki Agnieszko :) Ja śliwki w pasztecie bardzo lubię, ale wtedy jem go tylko z majonezem, bo najbardziej mi do niego pasuje. A domownicy wręcz bili się o kawałki, w których było najwięcej śliwek :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pasztety
Pasztet gęsi z papryką Pasztet z płatkami owsianymi Pasztet drobiowy z wątróbką
Tort chlebowo-pasztetowy Pasztet z ciecierzycy, grzybów i pieczonej dyni Pasztet jaglano-dyniowy
Pasztet ''poduszka pięknej Aurory'' Pasztet z królika  Pasztet z soczewicy z warzywami i słonecznikiem
Pasztet z pieczonej dyni i papryki Pasztet z czerwonej soczewicy i  dyni Jarski pasztet z dynią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane