Strona główna Świąteczny pasztet z królika

Świąteczny pasztet z królika

Pasztety, Królik « poprzedni | następny »
edytaha

Złoty Ekspert
Przepisy: 758
zdjęcia: 1 z 5
Świąteczny pasztet z królika
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Z suszonymi grzybami i śliwkami. Zamiast boczku dodałam gotowaną golonkę, dzięki czemu dodatkowo uzyskałam pyszny wywar na zupę


trudność: łatwe
czas:

Świąteczny pasztet z królika - SKŁADNIKI:

Świąteczny pasztet z królika - PRZYGOTOWANIE:

Królika i golonkę opłukałam, włożyłam do szybkowaru. Dołożyłam obraną i opłukaną marchewkę, pietruszkę i kawałek selera. Wrzuciłam dokładnie opłukane suszone grzyby, ziele angielskie i liść laurowy. Zalałam zimną wodą, posoliłam do smaku, szybkowar zamknęłam i postawiłam na palniku. Po 25 minutach gotowania (od chwili „puszczenia pary”) otworzyłam szybkowar, wyjęłam warzywa, zamknęłam ponownie i znów postawiłam na palniku. Gotowałam jeszcze 30 minut. Po tym czasie wyjęłam mięso i grzyby, i odstawiłam do przestudzenia. Wywar zachowałam do późniejszego wykorzystania. Kajzerkę namoczyłam w mleku. Wątróbki opłukałam, oczyściłam z żyłek i zakrzepłej krwi, zalałam wrzątkiem na 2-3 minuty (powinna stracić „surowy” kolor). Słoninę pokroiłam w dużą kostkę i wrzuciłam na rozgrzaną patelnię. Kiedy zaczęła się topić, dołożyłam obraną i pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Smażyłam razem do lekkiego zrumienienia cebuli. Przestudzone mięso z królika i golonki obrałam z kości. W maszynce z średnim sitkiem zmieliłam dwukrotnie: obrane mięso, zesmażoną z cebulą słoninę, sparzoną i osączoną wątróbkę, ugotowane warzywa i grzyby oraz odciśniętą z mleka kajzerkę. Dodałam jajka, imbir, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobiłam i napełniłam nią 3 jednorazowe aluminiowe foremki keksówki – w środek masy powkładałam całe śliwki. Piekłam godzinę w temperaturze około 175 stopni z termo obiegiem. Odstawiłam do wystudzenia. Pasztet razem z foremkami zawinęłam w folię spożywczą i zamroziłam. Pomysł na dodanie golonki podebrałam od Ewy Wachowicz.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Świąteczny pasztet z królika (strona 1 z 1)  
2milutka

2milutka

2012-12-22 20:28
Aż mi przez monitor pachnie:)))))
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha

2012-12-22 20:48
2milutka napisał(a):

Aż mi przez monitor pachnie:)))))

Szkoda, że przez monitor nie mogę Cię poczęstować :)
Skomentuj
Oceń:
0
agnieszka32910

agnieszka32910

2012-12-22 20:53
Robię podobny, tylko ze bez śliwki:)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha

2012-12-22 21:02
agnieszka32910 napisał(a):

Robię podobny, tylko ze bez śliwki:)

Śliwki dodałam na życzenie męża i muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę :)
Skomentuj
Oceń:
0
agnieszka32910

agnieszka32910

2012-12-22 21:53
ja śliwki uwielbiam pod każdą postacią : (surowe, w kompocie, w cieście, suszone itp ) ale nie w mięsie :/
ale przepis jest super:)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha

2012-12-22 21:56
agnieszka32910 napisał(a):

ja śliwki uwielbiam pod każdą postacią : (surowe, w kompocie, w cieście, suszone itp ) ale nie w mięsie :/
ale przepis jest super:)

Dzięki Agnieszko :) Ja śliwki w pasztecie bardzo lubię, ale wtedy jem go tylko z majonezem, bo najbardziej mi do niego pasuje. A domownicy wręcz bili się o kawałki, w których było najwięcej śliwek :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pasztety
Pasztet z pieczarkami Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką Po rosołowy pasztet mieszany w trzech smakach
Zblenderowany pasztet Pasztet wieprzowy Pasztet jajeczny z parówką
Pasztet z królikiem Babka sojowa Wielkanocna Pasztet pychota z cieciorki
Pasztet wieprzowo wołowy z suszonymi grzybami Drobiowy pasztet bez pieczenia Pasztet z papryką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane