malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Świąteczny piernik

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

W tekturze robimy dziurkę nożyczkami w kształcie choinki i posypujemy przez taką formę piernika kakaem. Wstawiamy do lodówki.

Świąteczny piernik

Składniki:

Świąteczny piernik

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny piernik
Mąkę przesiewamy i łączymy ze składnikami suchymi. W garnku podgrzewamy cukier, masło, miód i śmietanę. Gdy masa przestygnie, dodajemy żółtka oraz przygotowane suche składniki. Miksujemy na masę. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Ciasto przekładamy do prostokątnej blachy, pieczemy godzinę w temp. 160 stopni. Po upieczeniu należy przekroić na połowę i posmarować dżemem. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody, dodajemy do śmietany, wylewamy na piernika.