sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Świąteczny przekładaniec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto z miodem i kremem grysikowym wspaniale pasuje do świątecznego stołu. Odrobina alkoholu, którym nasączone są biszkopty jest niewyczuwalna.

Świąteczny przekładaniec

Składniki:

Świąteczny przekładaniec

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki słodkiej śmietanki
  • 1 kieliszek wódki
  • 1 kieliszek wody
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • powidła śliwkowe
  • 3 kostki białej czekolady z orzechami laskowymi

Sposób przygotowania:

Świąteczny przekładaniec
Mąkę przesiewamy z sodą i kakao. Dodajemy cukier, jajka, miód oraz margarynę. Wszystkie składniki zagniatamy. Dzielimy ciasto na 3 równe części i pieczemy po około 15-20 minut w 180 stopniach. Zostawiamy do ostygnięcia. Z 1 litra mleka, potrzebnego do przygotowania kremu, odlewamy 1 szklankę. Mieszamy z żółtkami oraz kaszą. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy mleko zacznie wrzeć dodajemy mieszankę. Gotujemy, aż kasza będzie gęsta. Wylewamy na talerz i zostawiamy do ostygnięcia. Miękką margarynę ucieramy stopniowo dodając zimna kaszę. Do 1/3 części kremu dodajemy kakao. Kiedy wszystko mamy już przygotowane, przystępujemy do "skompletowania" ciasta. Na jedną część wykładamy połowę jasnego kremu. Przykrywamy drugim ciastem. Smarujemy powidłami i kremem z kakao. Kładziemy ostatnie ciasto i resztę jasnego kremu. Na wierzchu układamy wzdłuż biszkopty. Nasączamy je wódką wymieszaną z wodą. Gorzką czekoladę roztapiamy ze śmietanką. Robimy dowolne wzorki na biszkoptach. Na koniec posypujemy ciasto startą na drobnych oczkach białą czekoladą.