reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Świąteczny sernik wiedeński

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Jak wiecie sernik wiedeński piecze sie bez spodu- to sam ser z dodatkami. U mnie dodaje sie jeszcze do niego ziemniaki- próbowaliście? jeżeli nie to polecam :D

Świąteczny sernik wiedeński

Składniki:

Świąteczny sernik wiedeński

 

  • 1 kg sera twarogowego

 

 

 

  • 10 jaj

 

  • 1 1/2 szklanki cukru

 

  • 2 łyżki cukru waniliowego

 

 

  • 100 g rodzynek ( można mniej )

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Świąteczny sernik wiedeński

ser

Świąteczny sernik wiedeński
rodzynki mieszamy z budyniem, dzieki temu nie będą opadać na dół ciasta

Ziemniaki gotujemy, odparowujemy.
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia na około pół godziny, potem odcedzamy i odstawiamy do przesuszenia, a następnie mieszamy z budyniem

Ser mielimy razem z ziemniakami dwa razy.

ucieranie

Świąteczny sernik wiedeński
masło ucieramy z żółtkami i dodajemy stopniowo ser razem z ziemniakami

Oddzielamy białka od żółtek.
Miękkie masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy cukier i żółtka.

Do utartej masy dodajemy po łyżce zmielonego sera razem z ziemniakami

ciasto

Świąteczny sernik wiedeński
ciasta wydaje sie dużo, ale po upieczeniu zawsze opada

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Przekładamy do masy serowej i dokładnie ale delikatnie i ręcznie mieszamy.

Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy górę.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 60-65 minut- sprawdzamy patyczkiem, jeżeli jest suchy a ciasto się do niego nie klei jest już gotowy.
Jeżeli góra za bardzo się przypieka można ciasto przykryć folią

I jeszcze jedno ten sernik opada- zawsze, a to przez brak mąki, można by dodać więcej budyniu, ale tego nie polecam wtedy traci na swojej konsystencji.


Tagi:

sernik ciasto