Anna Purgal

Anna Purgal

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Świąteczny seromak

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie ciasto może być upieczone nie tylko na Boże Narodzenie ale i na każde święto bądż też bez okazji w tygodniu

Świąteczny seromak

Składniki:

Świąteczny seromak

 

  • 25 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 7 dag cukru pudru
  • powidła śliwkowe
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA MAKOWA ;
  • 30 dag maku]
  • 10 dag masła
  • 4 jaja
  • 25 dag cukru pudru
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA ;
  • 75 dag twarogu
  • 30 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 6 jaj
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść rodzynek

Sposób przygotowania:

Świąteczny seromak
Na stolnice wysypujemy mąkę , siekamy ją z miękkim masłem. Dodajemy cukier puder , żółtko , śmietanę oraz proszek do pieczenia .Szybko zagniatamy ciasto . Odstawiamy do lodówki na pół godziny . Natłuszczamy blachę do pieczenia . Ciasto rozwałkowujemy , przenosimy na blachę . Smarujemy powidłami śliwkowymi . Na masę makową ; białka ubijamy na sztywno . Mak sparzamy i mielimy 2 razy . Masło ucieramy z cukrem pudrem stopniowo dodajemy po jednym żółtku . Następnie dodajemy mak , bułkę tartą oraz proszek do pieczenia . Pod koniec delikatnie wmieszać pianę z białek . Masę makową wykładamy na ciasto na blasze . .Na masę serową ; Ubijamy pianę z białek .Twaróg mielimy 2 razy . Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami . Dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną Zmieszaną z proszkiem do pieczenia . Na końcu rodzynki i pianę z białek .Masę serową wykładamy na masę makową .Ciasto pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach .

Tagi:

tarta mak