Strona główna Świąteczny seromakowiec Mychy

Świąteczny seromakowiec Mychy

Serniki, Makowce « poprzedni | następny »
mycha offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2145
zdjęcia: 1 z 1
Świąteczny seromakowiec Mychy
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

To jedno z najlepszych ciast, jakie piekę na każde święta:) Jest sycące, wilgotne i bardzo smaczne :)


trudność: średne
czas:

Świąteczny seromakowiec Mychy - SKŁADNIKI:

  • Kruchy spód:
  • 1/2 kostki masła (125 g)
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 żółtko
  • Masa makowa:
  • 4 i 2/3 szklanki maku
  • 1¼ szklanki cukru pudru
  • 100 g rodzynek
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • słoik prażonych jabłek (600 g)
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • olejek migdałowy do smaku
  • Masa serowa:
  • 1,2 kg twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego dwukrotnie
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 150 g miękkiego masła
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka pomarańczowa

Świąteczny seromakowiec Mychy - PRZYGOTOWANIE:

Kruchy spód: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatam, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wałkuję i przenoszę do blachy o wymiarach 45 na 40 cm. Spód nakłuwam i piekę 15-20 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku. Masa makowa: Mak sparzam, osączam i mielę dwukrotnie. Ucieram mak z cukrem i żółtkami. Następnie dodaję bakalie, prażone jabłka, olejek, bułkę tartą i całość dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywno i łączę delikatnie z masą. Masa serowa: Miękkie masło miksuję z cukrem i żółtkami, dodaję stopniowo po łyżce ser i dalej ucieram. Dodaję następnie mąkę i pomarańczową skórkę. Białka ubijam na sztywno i na koniec dodaję do masy serowej. Na podpieczony spód wykładam masę makową, wyrównuję, wykładam na wierzch masę serową i także wyrównuję. Piekę ciasto 70-75 minut w 175*C.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Świąteczny seromakowiec Mychy  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Serniki
Sernikobrownies z dynią Dyniowy sernik z dyniową galaretką Kakaowo - serowe ciasto
Puszysty serniczek Puszysty sernik wg Zub3r'a Sernik śmietankowo-orzechowy
Sernik z kajmakiem i karmelkami Kokosowy sernik ryżowy Sernik z budyniową pianką i brzoskwiniami
Jogurtowy serniczek Sernik z bezą i brzoskwiniami Sernik z mlekiem i brzoskwiniami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane