Strona główna Świąteczny seromakowiec Mychy

Świąteczny seromakowiec Mychy

Serniki, Makowce « poprzedni | następny »
mycha

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2145
zdjęcia: 1 z 1
Świąteczny seromakowiec Mychy
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

To jedno z najlepszych ciast, jakie piekę na każde święta:) Jest sycące, wilgotne i bardzo smaczne :)


trudność: średnie
czas:

Świąteczny seromakowiec Mychy - SKŁADNIKI:

  • Kruchy spód:
  • 1/2 kostki masła (125 g)
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 żółtko
  • Masa makowa:
  • 4 i 2/3 szklanki maku
  • 1¼ szklanki cukru pudru
  • 100 g rodzynek
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • słoik prażonych jabłek (600 g)
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • olejek migdałowy do smaku
  • Masa serowa:
  • 1,2 kg twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego dwukrotnie
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 150 g miękkiego masła
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka pomarańczowa

Świąteczny seromakowiec Mychy - PRZYGOTOWANIE:

Kruchy spód: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatam, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wałkuję i przenoszę do blachy o wymiarach 45 na 40 cm. Spód nakłuwam i piekę 15-20 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku. Masa makowa: Mak sparzam, osączam i mielę dwukrotnie. Ucieram mak z cukrem i żółtkami. Następnie dodaję bakalie, prażone jabłka, olejek, bułkę tartą i całość dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywno i łączę delikatnie z masą. Masa serowa: Miękkie masło miksuję z cukrem i żółtkami, dodaję stopniowo po łyżce ser i dalej ucieram. Dodaję następnie mąkę i pomarańczową skórkę. Białka ubijam na sztywno i na koniec dodaję do masy serowej. Na podpieczony spód wykładam masę makową, wyrównuję, wykładam na wierzch masę serową i także wyrównuję. Piekę ciasto 70-75 minut w 175*C.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Świąteczny seromakowiec Mychy  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Serniki
Puszysty sernik z kokosem Sernik brzoskwiniowy Sernik z brzoskwiniami
Sernik dwukolorowy sernik z masą tofii Babka trzy smaki
Sernik cherry z bezą Sernik śmietankowo-malinowy Sernik waniliowy z polewą czekoladową
Kawowo-czekoladowy sernik Sernik jagodowy Sernik z mieszanką keksową

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Którą z tych sałatek lubisz najbardziej?

 
 Którą z tych sałatek lubisz najbardziej?