pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Świąteczny tort makowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tort wymaga trochę zachodu, ale jest tego wart. Dostojny, niezbyt słodki, mokry... Przepyszny.

Świąteczny tort makowy

Składniki:

Świąteczny tort makowy

 

  • Biszkopt:
  • 10 jaj
  • 10 łyżek cukru
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 szklanki maku
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 zapach migdałowy

 

 

  • Poncz do nasączenia biszkoptu:
  • 0,5 szklanki mocnej herbaty
  • kieliszek wódki
  • cukier

Sposób przygotowania:

Świąteczny tort makowy
Na początku trzeba przygotować mak. Gotujemy go ok 30 minut. Kiedy napęcznieje odsączyć na sitku nadmiar wody, ok 3 h - przemieszać od czasu do czasu i 2 razy zemleć.Biszkopt: Żółtka ukręcić z cukrem. Dodać tartą bułkę i mak. Dodać proszek do pieczenia, zapach i ubitą z białek piane - ją wmieszujemy bardzo delikatnie. Przelewamy ciasto do tortownicy. Pieczemy ok 40 minut. Studzimy. Kroimy na 3 części.Krem: Jaja i cukier wbijamy do miski lub garnka, który ustawiamy na drugim garnku trochę wypełnionym wodą. Zaczynamy ubijac krem. Kiedy masa będzie mocno ciepła zdejmujemy z ognia i dalej ubijamy aż masa się lekko przestudzi. Potem znowu ubijamy na parze. Kiedy masa będzie zimna ucieramy ogrzane masło i dodajemy je do masy. Ważne aby utarte masło dodawać do jajek po łyżce. Przygotowujemy napar z kawy, chcemy nadać kremowi kawowy smak i barwę. 1 łyzkę kawy rozpuszczamy w 1 łyżce wody. Dodajemy do kremu. Mieszamy. Kremem przekładamy nasączony ponczem biszkopt.Kremem smarujemy boki i wierzch tortu. Wierzch można posypać płatkami migdałów.