SUPERPRZEPIS

Świąteczny wieniec bezowy

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Świąteczny wieniec bezowy Więcej zdjęć (5)

To pyszne ciasto na bożonarodzeniowy stół. Beza idealnie komponuje się z delikatnym kremem. Do tego orzeźwiające owoce granatu oraz świąteczny aromat cynamonu i pomarańczy. To wszystko sprawia, że deser znika z talerza momentalnie:).

Składniki:

Świąteczny wieniec bezowy

WIENIEC

KREM

  • 4 żółtka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 500 gram serka mascarpone,
  • 1/5 łyżeczki cynamonu,

KANDYZOWANA POMARAŃCZA

DODATKOWO

  • 0,5 owocu granatu,
  • Wiśnie z syropu do dekoracji,
  • Gwiazdki anyżu do dekoracji,
  • 2 laski cynamonu do dekoracji,
  • Rozmaryn do dekoracji

Sposób przygotowania:

Świąteczny wieniec bezowy

ETAP 1

Świąteczny wieniec bezowy
Cukier do białek dodajemy powoli, stopniowo

WIENIEC: Białka wybijamy do miski. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy porcjami cukier.

Cukier dodajemy powoli, po około 1 łyżce. Gdy dodany cukier się rozpuści dopiero wsypujemy kolejną porcję. Trzeba się tutaj uzbroić w cierpliwość, gdyż całe ubijanie trwa od 15- 20 minut.

Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Łączymy ją delikatnie z całością.

ETAP 2

Świąteczny wieniec bezowy
Na wyznaczony krąg wykładamy porcje bezy

Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy około 21 cm.

Gotową, gęstą i lśniącą bezę wykładamy porcjami na zaznaczony okrąg, formując jednocześnie wieniec.

ETAP 3

Świąteczny wieniec bezowy
Upieczoną bezę powoli studzimy w piekarniku

Bezę wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Po włożeniu temperaturę redukujemy do 130°C. W tej temperaturze suszymy wieniec około 70 minut.

Po tym czasie piekarnik wyłączamy, a bezę pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. Najlepiej na całą noc.

ETAP 4

Świąteczny wieniec bezowy
Najlepiej dzień wcześniej przygotować kandyzowaną pomarańczę

KANDYZOWANA POMARAŃCZA:
Wodę łączymy z cukrem i zagotowujemy. Do gotowego syropu wkładamy pomarańczę pokrojoną w 0,5 cm plasterki. Plasterki gotujemy w syropie na wolnym ogniu około 60 minut. Po tym czasie owoce wyjmujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Blaszkę z owocami wkładamy do piekarnika. Owoce suszymy z termoobiegiem w 100°C około 50 minut. Gotowe wyjmujemy i studzimy. Tak przygotowane wykorzystamy do dekoracji wieńca.

ETAP 5

Świąteczny wieniec bezowy
Na puch ubijamy cukier z żółtkami

KREM: Żółtka ucieramy na puch z cukrem pudrem. Ubite łączymy z serkiem oraz z cynamonem.

Tak przygotowany krem wykładamy na bezę. Wierzch dekorujemy ziarenkami granatu, wiśniami, kandyzowaną pomarańczą, anyżem, cynamonem oraz rozmarynem.

Ciasto podajemy.

Tagi:

beza ciasta torty