Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Świderki drożdżowe z kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Świderki z kminkiem i żółtym serem są smacznym dodatkiem do czerwonego barszczu.

Świderki drożdżowe z kminkiem

Składniki:

Świderki drożdżowe z kminkiem

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Świderki drożdżowe z kminkiem
Drożdże pokruszyć do miski, wymieszać z cukrem i łyżką ciepłego mleka, pozostawić aż zaczną rosnąć. Następnie dodać resztę mleka, sól, żółtko, mąkę i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać rozpuszczoną, przestudzoną margarynę, jeszcze wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 6-7 mm, posypać, kminkiem i lekko przycisnąć wałkiem. Następnie pokroić w paski szerokości 1 cm, Skręcić razem po dwa paski, pokroić na kawałki o długości 10 cm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy świderki podrosną posmarować białkiem i posypać żółtym serem. Włożyć do piekarnika i piec około 15 minut w temp 180 stopni.

Tagi:

sery ser