Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Świderki i klopsiki z kiełbasy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gdy czas nagli lub brak pomysłu warto sięgnąć po surową kiełbasę. To produkt już doprawiony i wyrobiony, a więc tylko formować klopsiki.

Świderki i klopsiki z kiełbasy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świderki i klopsiki z kiełbasy

 

  • 400 g surowej białej kiełbasy
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 400 g makaronu świderki
  • łyżka oleju
  • ząbek czosnku
  • sól
  • czarny pieprz
  • 1/3 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • 10 listków bazylii
  • woda i sól do gotowania makaronu

Sposób przygotowania:

Świderki i klopsiki z kiełbasy
Kiełbasę pozbawiamy osłon i wykładamy do miski. Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i układamy mięso, obsmażamy z każdej strony na rumiano. Do rondla wylewamy przecier i doprowadzamy do wrzenia. Obsmażone klopsiki przekładamy do przecieru, tłuszcz z patelni zlewamy, a tą zalewamy odrobiną wody aby odmokła. Następnie za pomocą łopatki dokładnie czyścimy patelnię i wszystkie reszki ze smażenia wlewamy do pomidorów, dodajemy resztę składników. Przykrywamy i zostawiamy aby sobie lekko mrugało. Makaron gotujemy al dente zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Czyste listki bazylii drobno kroimy. Gotowy makaron podajemy z sosem i klopsikami posypany obficie bazylią.
Świderki i klopsiki z kiełbasy
Makaron, surowa kiełbasa, przecier pomidorowy i mamy obiad.
Świderki i klopsiki z kiełbasy
Kiełbasę pozbawiamy osłonek i wykładamy do miski.
Świderki i klopsiki z kiełbasy
Uformowane klopsiki obsmażamy na odrobinie oleju.
Świderki i klopsiki z kiełbasy
Gdy są już rumiane przekładamy je do gorących pomidorów.