katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Świderki z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zamiast łazanek dodałam makaron świderki. I tak było smaczne choć miałam troszkę za mało kapusty było mniej niż powinno być.

Świderki z kapustą

Składniki:

Świderki z kapustą

 

  • makaron świderki 50 dag
  • kiszona kapusta 3 garście spore
  • smalec 1 łyżka
  • cebula 1 szt
  • kiełbasa cienka 30-40 dag
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Świderki z kapustą
Kapustę odciskamy, kroimy. W garnku zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Solimy.

Drobno pokrojoną cebulę lekko rumienimy na rozgrzanym tłuszczu. 

Z kapusty odlewamy wodę i przekładamy ją do rondla. Dodajemy cebulę, a na pozostałym tłuszczu rumienimy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dodajemy ją też do kapusty. Dość mocno kapustę doprawiamy do smaku. 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, osączamy na durszlaku i gorący dodajemy do kapusty. 

Wszystko dobrze mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy do smaku i nakładamy gorące na talerze.

Tagi:

danie makaron