limonaa

limonaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Świderki z sosem z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Propozycja na pyszne PIESkie żarcie!

Świderki z sosem z dyni

Składniki:

Świderki z sosem z dyni

 

  • 1/3 szklanki rodzynków
  • 1 szklanka wrzątku
  • 250 g makaronu ryżowego świderki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 500 g puree z dyni
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 łyżki chudego serka kremowego
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Świderki z sosem z dyni
Wrzucam rodzynki do małej miski, zalewam wrzątkiem i moczę 5 minut. Gotuję makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu w dużym rondlu z wrzątkiem. Odlewam, zachowując 1/3 szklanki wody od gotowania. Następnie rozgrzewam oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Wrzucam paprykę i czosnek. Smażę 5 minut, często mieszając, aż papryka zmięknie. Dodaję puree z dyni, szałwię, sól i czarny pieprz. Mocno rozgrzewam zawartość patelni. Następnie dodaję rodzynki wraz z wodą, w której się moczyły oraz kremowy ser. Podgrzewam, aż ser się roztopi. Przekładam do dużej salaterki. Wrzucam makaron, wlewam zachowaną wodę, w której się gotował i posypuję parmezanem. Mieszam i gotowe!