Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Świderki z szynką i sosem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przyprawa do grilla ma doskonałe zastosowanie w innych potrawach.

Świderki z szynką i sosem. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świderki z szynką i sosem.

 

  • 0,5 kg chudej szynki wieprzowej
  • pół opakowania przyprawy Kamis grill ziołowy
  • 1/3 łyżeczki soli
  • pół papryki
  • pół pora
  • 1/4 bulwy selera
  • marchewka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka mąki
  • 250 g makaronu świderki
  • 2 łyżki oleju
  • woda

Sposób przygotowania:

Świderki z szynką i sosem.
Mięso kroimy na porcje, nacieramy przyprawą. Szczelnie zamykamy i odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia, na patelni rozgrzewamy olej i podpiekamy mięso z obu stron. Warzywa kroimy w średniej grubości kostkę. Gdy mięso jest już opieczone, podlewamy wodą, wrzucamy na nie wszystkie warzywa, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Należy co jakiś czas uzupełniać wodę. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Gdy mięso jest już miękkie, wyciągamy je na talerz, a warzywa i wywar miksujemy na gładką masę. Pod koniec miksowania dodajemy łyżkę mąki. Jeszcze doprowadzamy do zagotowania z mąką, doprawiamy ostatecznie według smaku i gotowe.
Świderki z szynką i sosem.
Mięso nacieramy przyprawą i odstawiamy na noc do lodówki.
Świderki z szynką i sosem.
Na odrobinie rozgrzanego oleju opiekamy mięso z obu stron.
Świderki z szynką i sosem.
Opieczone podlewam wodą i dodajemy warzywa.
Świderki z szynką i sosem.
Gdy mięso jest miękkie, warzywa i cały wywar miksujemy na gładko.