edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Świderki z tuńczykiem i kukurydzą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne i błyskawiczne danie przygotowane przez moją córkę – to miło kiedy czasem, dla odmiany, ktoś ugotuje obiad dla mnie :)

Świderki z tuńczykiem i kukurydzą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świderki z tuńczykiem i kukurydzą

 

  • 20 dag makaronu świderki
  • łyżka oleju
  • 1/2 cebuli
  • puszka tuńczyka
  • 15 dag śmietany kremówki 30%
  • 1/3 puszki kukurydzy konserwowej
  • sól
  • pieprz
  • posiekany koperek do posypania

 

Sposób przygotowania:

Świderki z tuńczykiem i kukurydzą
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać osączonego z zalewy tuńczyka. Wlać śmietankę i wsypać osączoną kukurydzę. Gotować razem kilka minut, aż sos troszkę zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gorący makaron polać sosem i posypać drobno posiekanym świeżym koperkiem.
Świderki z tuńczykiem i kukurydzą
Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
Świderki z tuńczykiem i kukurydzą
Do cebuli dodać osączonego z zalewy tuńczyka.
Świderki z tuńczykiem i kukurydzą
Do tuńczyka wlać śmietankę kremówkę.....
Świderki z tuńczykiem i kukurydzą
Dodać osączoną z zalewy kukurydzę i doprawić do smaku.