SUPERPRZEPIS

Świderki zapiekane z pulpecikami

  • 3
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Świderki zapiekane z pulpecikami Więcej zdjęć (5)

Sycący obiad dla całej rodziny. Zwyczajny sos do makaronu w nowej odsłonie. Bardzo smakowało męskiej części rodziny ;)

Składniki:

Świderki zapiekane z pulpecikami

 

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka przyprawy do mielonego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 jajko
  • 350 g makaronu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryka
  • 200 g pieczarek
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Świderki zapiekane z pulpecikami
Mięso mielone doprawić przyprawą i oregano, wbić jajko, wyrobić dokładnie. Formować maleńkie kuleczki i obsmażyć na suchej patelni na rumiano.

Pulpeciki odsunąć na bok, na środek wrzucić cebulę posiekaną w kostkę, dodać czosnek i chwilę razem smażyć. Paprykę pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Smażyć na małym ogniu. Na koniec dodać przesmażone na osobnej patelni pieczarki, wlać przecier. Doprawić solą, pieprzem, papryką i bazylią.

Dusić na małym ogniu kilka minut. Makaron ugotowany na półtwardo wrzucić do dużego naczynia żaroodpornego, wlać sos i lekko przemieszać. Na wierzchu rozłożyć porwaną na kawałki mozzarellę. Zapiekać 30 minut w 180 stopniach. 
Świderki zapiekane z pulpecikami
z przyprawionego mięsa uformować kuleczki i obsmażyć
Świderki zapiekane z pulpecikami
dodać cebulę i czosnek, wrzucić pokrojoną paprykę
Świderki zapiekane z pulpecikami
wrzucić przesmażone pieczarki i przecier, dusić
Świderki zapiekane z pulpecikami
makaron wymeszać z sosem, ułożyć poszarpany ser