Świętowania żydowskie od kuchni cz.1

Wraz ze swietami w kalendarzu żydowskim zmienia sie także menu.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Świętowania żydowskie od kuchni cz.1
Rosz Haszana (Nowy Rok) obchodzony jest 1 dnia miesiąca tiszri (wrzesień-październik). Świętowanie trwa 2 dni. Tradycyjne potrawy spożywane podczas tego święta to chała moczona w miodzie, plasterki jabłek maczane w miodzie, cymes marchewkowy. Drugiego dnia podaje się owoc granatu symbolizujący przykazania zawarte w Torze, piernik, chałki oraz farfelki, (jako dodatek do zup). Podczas tego święta dominują potrawy słodkie, które symbolizują pomyślność w nadchodzącym roku. Nie podaje się potraw kwaśnych i gorzkich. Po tym święcie następuje 10 dni pokuty (tzw. Straszne Dni) i postu cechujących się umiarkowaniem w jedzeniu. Ostatniego dnia po modlitwie popołudniowej następuje ostatni posiłek, podczas którego należy najeść się do syta, ale potrawy nie powinny być nadmiernie przyprawione. Najczęściej podaje się kreplach w rosole, kurę z rosołu, puree z ziemniaków oraz jarzyny. Potem następuje 25 godzin postu. Kolejnego dnia przypada święto Jom Kippur (Święto Pojednania) jest dniem ścisłego postu. Dopiero wieczorem, po zakończeniu postu podaje się lekki posiłek, na który najczęściej składa się filiżanka kawy lub herbaty z piernikiem, biszkoptem lub ciastem piaskowym. Następnie podaje się kanapki z jajkiem i śledziem. Po około godzinie podaje się przygotowane poprzedniego dnia potrawy a głównym daniem jest rosół z makaronem, drób z warzywami i sałaty. Na deser podawany jest strudel. Piec dni po świecie Jom Kippur przypada kolejne święto nazywane Sukkot (Święto Szałasów, Kuczki). Wszystkie posiłki spożywa się w przygotowanych wcześniej szałasach. Najczęściej podaje się potrawy faszerowane. Tradycyjne dania to knysze, blińcze, jarzyny, budynie z jarzyn i owoców, makaroniki i kokosanki. Święto to jest miedzy innymi dziękczynieniem za udane zbiory (tak jak nasze dożynki). Następne święto przypada w okresie 25 kislew-3 tewet (grudzień), w 2010 roku przypadnie 2 grudnia. Jest to Chanuka (Święto Świateł). Święto to trwa 8 dni, podczas których zapala się kolejne ramiona specjalnego świecznika zwanego chanukija. Jest to święto radosne. Podaje się podczas niego potrawy świąteczne a także smażone na oliwie placki ziemniaczane (latkes) podawane z musem jabłkowym lub inna słodka polewa, naleśniki z serem oraz paczki ze słodkim nadzieniem. 10 dnia miesiąca tewet przypada post upamiętniający oblężenie Jerozolimy. 15 dnia miesiąca szewat (styczeń-luty) obchodzone jest święto Tu B'szewat (Nowy Rok Drzew). Tradycyjnie podczas tego świeta podaje się wino białe i czerwone i owoce figi, banany, daktyle, winogrona, oliwki, orzechy, migdały, jabłka i granaty. 13 adar (luty-marzec) przypada Post Estery. W ten dzień podawany jest wyłącznie mak w słodkim rożku. Następne dni (14-15 adar) to czas świeta Purim (Święto losów). Jedzenie jest bardzo odswietne i spożywa się dużo alkoholu. Piecze się ciasta zwane hamanowa kieszonka wypełnione bakaliami, marcepanem lub innym słodkim nadzieniem. 14 dnia nissan (marzec-kwiecień) przypada 7-dniowe święto Pesach (Pascha). Przed świętem bardzo dokładnie sprząta się domy, aby nie pozostał w nich żaden ślad kwasu (drożdży) ani potraw, które są robione na zakwasie. Także naczynia należy wyparzyć, aby usunąć z nich ślady drożdży. Być może właśnie stąd pochodzi zwyczaj wiosennych porządków. W Paschę od rana do zmierzchu obowiązuje post zwany postem pierworodnych obowiązujący pierworodnych synów powyżej 13 roku życia. Wieczorem podawana jest wieczerza sederowa. Wieczerzę rozpoczynają 4 kielichy wina. Ważnym elementem wieczerzy jest półmisek sederowy zawierający 6 potraw, umieszczony nad 3 kawałkami macy. Na półmisku znajduje się: zero'a - kawałek pieczonego mięsa z kością lub w zastępstwie szyjkę, skrzydełko lub udko kury, jajko (bejca) ugotowane na twardo, gorzkie zioła (marror), czyli tarty chrzan zawinięty w liście sałaty, karpas - ugotowana pietruszkę, seler lub rzodkiewkę razem z listkami, naczynie z posolona woda, w której macza się jarzyny i jajka oraz charoset - rodzaj masy z tłuczonych orzechów, migdałów i jabłek z dodatkiem wina. Półmisek ten swoim składem bardzo przypomina zawartość wielkanocnego koszyczka. Ciekawostka: Ostatnia Wieczerza opisana w Ewangeliach to właśnie wieczerza sederowa. 15-22 nissan to Chag Hamacot, czyli Święto Przaśników. Jedzenie na to święto nie dość, że musi być koszerne to także dodatkowo czyste. Nie wolno jeść ryżu, fasoli, soczewicy, grochu, nie spożywa się napojów zrobionych z ziarna pszenicy, żyta, owsa i jęczmienia. Zamiast zwykłej maki używa się maki macowej i ziemniaczanej. Najczęściej jada się mięso, drób, ryby, jarzyny, owoce i wszelkie orzechy. 50 dni po świecie Paschy, 6-7 siwan (maj-czerwiec) obchodzone jest Szawuot (Święto Tygodni). Święto zwane jest także Pięćdziesiątnicą. W domach spożywa się wtedy potrawy z mleka i miodu a także sera oraz chleb z ziarna z nowych zbiorów. Od 17 tamuz (czerwiec –lipiec) do 9 aw (lipiec-sierpień) następują 3 tygodnie postu.