SUPERPRZEPIS

Świeżonka z mięsa z szynki

  • 2
  • aginaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Świeżonka z mięsa z szynki Więcej zdjęć (5)

Pyszna świeżonka z mięsa z szynki wieprzowej. Te w knajpach są dla mnie za tłuste, pływające w oleju i nie wiadomo z jakiego mięsa.

Składniki:

Świeżonka z mięsa z szynki

 

  • 1 kg mięsa szynka wieprzowa,
  • 4 cebule,
  • kilka łyżek oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • do podlewania: woda lub bulion- ja podlewałam wodą.

Sposób przygotowania:

Świeżonka z mięsa z szynki
Mięso z szynki umyć i osuszyć. Następnie usunąć wszystkie błonki. Pokroić w paseczki o długości ok. 4 cm. Następnie oprószyć solą i pieprzem. Można takie mięso schłodzić w lodówce przez noc w soli i pieprzu, ale nie trzeba (u mnie się chłodziło:)). Następnie rozgrzać olej i wrzucić mięsko. Podsmażać, mieszając. Po 15 minutach zmniejszyć ogień i przykryć. Co jakiś czas mieszać i podlewać wodą lub bulionem. Jak odparuje to znowu podlewamy, tak by mięsko się nie przypalało. Po godzinie dodajemy pokrojone w księżyce cebule. Jeszcze ok. 30 minut podsmażamy, co jakiś czas mieszamy.
Świeżonka z mięsa z szynki
mięso przyprawiamy solą i pieprzem i chłodzimy
Świeżonka z mięsa z szynki
wrzucamy na rozgrzanym olej , mieszamy .
Świeżonka z mięsa z szynki
obieramy i kroimy cebulke w półksiężyce.
Świeżonka z mięsa z szynki
dodajemy cebulę d mięso po około godzinie