misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Świeży śledź pieczony na pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podawać na gorąco, przed podaniem posypać natką pietruszki...

Świeży śledź pieczony na pomidorach

Składniki:

Świeży śledź pieczony na pomidorach

 

  • świeże śledzie sprawione 4-6 szt
  • pomidory jędrne 3 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • natka pietruszki posiekana 2 łyżki
  • oregano świeże posiekane 1 łyżka
  • otarta skórka cytrynowa 1 łyżka
  • olej 2 łyżki
  • sól
  • przyprawa do ryb

Sposób przygotowania:

Świeży śledź pieczony na pomidorach
Ryby starannie wypłukać, odsączyć, rozciąć wzdłuż brzucha i rozłożyć. Ostrożnie, aby nie przerwać skóry na grzbiecie, usunąć kręgosłup i grube ości. Ryby ułożyć grzbietem do góry i mocno przyciskając dłonią, uformować płaski filet, z obu stron lekko posolić, oprószyć przyprawą do ryb. Pomidory pokroić w plastry. Czosnek obrać, zmiażdżyć, zmiksować z olejem, sokiem z cytryny i otartą skórką, do powstania gładkiego sosu. Plastry pomidorów ułożyć w płaskim naczyniu do zapiekania, na pomidorach ułożyć filety skórą do góry, posmarować sosem, posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 200stc, zapiekać 15-20 minut, zależnie od wielkości ryb. Podawać na gorąco, przed podaniem posypać natką pietruszki.