haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Swojska kiełbasa słoikowa

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna kiełbasa z aromatyczną galaretką, niczym ze świniobicia :) Oryginalny przepis od gospodarza!

Swojska kiełbasa słoikowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Swojska kiełbasa słoikowa

 

  • 1 kg chudego mięsa od szynki
  • 1 kg dość tłustej karkówki
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 g soli peklowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 szklanka wody

 

Sposób przygotowania:

Swojska kiełbasa słoikowa
Mięso myjemy. Szynkę kroimy na drobne kostki, karkówkę mielimy przez maszynkę. Mieszamy oba mięsa, dodajemy szklankę wody. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do masy mięsnej. wrzucamy przyprawy i sól peklową. Dobrze wyrabiamy. Napełniamy kiełbasą słoiki do 3/4 pojemności (wychodzi ok. 8 słoików po dżemie) dokładnie wycieramy gwinty słoiczków i zakrętki. Pasteryzujemy w pierwszy dzień 40 minut, a nazajutrz jeszcze raz 15 minut.
Swojska kiełbasa słoikowa
Nalezy pamietać, że mięso z szynki musi być chude, a karkówka tłusta.
Swojska kiełbasa słoikowa
Szynkę kroimy w malą kostkę, ale tylko chude mięso, tłuste kawalki mielimy razem z karkówką
Swojska kiełbasa słoikowa
Mielenie miesa to najprzyjemniejsza czynność
Swojska kiełbasa słoikowa
Słoiki napeniamy do 3/4 objetości, a brzegi dokladnie czyscimy.