Strona główna Swojska wątrobianka Eli

Swojska wątrobianka Eli

Pasztety « poprzedni | następny »
eli_555

Srebrny Ekspert
Przepisy: 1001
zdjęcia: 1 z 1
Swojska wątrobianka Eli
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 6

Pyszna własnoręcznie zrobiona wątrobianka.


trudność: średne
czas:

Swojska wątrobianka Eli - SKŁADNIKI:

Swojska wątrobianka Eli - PRZYGOTOWANIE:

Jelita pociąć na kawałki około 25 cm,przepłukać zimną wodą i moczyć 8 godzin.Boczek pokroić na mniejsze kawałki,zalać wodą,dodać liście laurowe,ziarenka ziela angielskiego,sól i gotować do miękkości na małym ogniu.Wątrobę umyć,oczyścić z błon i tłuszczu,pokroić na mniejsze kawałki.Boczek wyjąć z wywaru.Wywar przecedzić.Do gorącego wywaru (około 1 litra) włożyć wątrobę,parzyć ją kilka minut,wyjąć i ostudzić.Cebulę zmielić w maszynce do mięsa,włożyć do gorącego wywaru po wątrobie i chwilę sparzyć.Boczek i wątróbkę zmielić w maszynce.Do boczku z wątrobą dodać cebulę,czosnek granulowany,pieprz,mielone ziele angielskie,gałkę muszkatołową,majeranek,sól do smaku i dokładnie wymieszać.Maszynkę skręcić bez noża i sitka,zostawiając ślimak i lejek do wędlin.Na lejek nałożyć jelito i związać koniec.Do maszynki nakładać wątrobiankę,kręcąc korbką nadziewać jelito i związać drugi koniec.W garnku zagotować wodę,wyłączyć gaz,ostrożnie wkładać wątrobianki i parzyć (nie gotować) 35-40 minut,w zależności od grubości jelita.Sparzone wątrobianki wyjąć z wywaru i ostudzić.Smacznego! Wątrobiankę można też nałożyć do słoików po dżemie,pasteryzować 35 minut i schłodzić.Na drugi dzień pasteryzować jeszcze raz przez 30 minut.Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Swojska wątrobianka Eli (strona 1 z 1)  
caroline1983

caroline1983

2011-02-24 12:42
Uwielbiam taka domowa watrobianke :)
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2011-02-24 15:42
caroline1983 napisał(a):

Uwielbiam taka domowa watrobianke :)

Ja także!
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna

2011-02-24 21:19
Pycha na sniadanie z chrupiaca buleczka.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pasztety
Pasztet pieczony Pasztet gęsi z papryką Pasztet z płatkami owsianymi
Pasztet drobiowy z wątróbką Tort chlebowo-pasztetowy Pasztet z ciecierzycy, grzybów i pieczonej dyni
Pasztet jaglano-dyniowy Pasztet ''poduszka pięknej Aurory'' Pasztet z królika
Pasztet z soczewicy z warzywami i słonecznikiem Pasztet z pieczonej dyni i papryki Pasztet z czerwonej soczewicy i  dyni

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane