Strona główna Swojska wątrobianka Eli

Swojska wątrobianka Eli

Pasztety « poprzedni | następny »
eli_555

Złoty Ekspert
Przepisy: 1041
zdjęcia: 1 z 1
Swojska wątrobianka Eli
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 6

Pyszna własnoręcznie zrobiona wątrobianka.


trudność: średnie
czas:

Swojska wątrobianka Eli - SKŁADNIKI:

Swojska wątrobianka Eli - PRZYGOTOWANIE:

Jelita pociąć na kawałki około 25 cm,przepłukać zimną wodą i moczyć 8 godzin.Boczek pokroić na mniejsze kawałki,zalać wodą,dodać liście laurowe,ziarenka ziela angielskiego,sól i gotować do miękkości na małym ogniu.Wątrobę umyć,oczyścić z błon i tłuszczu,pokroić na mniejsze kawałki.Boczek wyjąć z wywaru.Wywar przecedzić.Do gorącego wywaru (około 1 litra) włożyć wątrobę,parzyć ją kilka minut,wyjąć i ostudzić.Cebulę zmielić w maszynce do mięsa,włożyć do gorącego wywaru po wątrobie i chwilę sparzyć.Boczek i wątróbkę zmielić w maszynce.Do boczku z wątrobą dodać cebulę,czosnek granulowany,pieprz,mielone ziele angielskie,gałkę muszkatołową,majeranek,sól do smaku i dokładnie wymieszać.Maszynkę skręcić bez noża i sitka,zostawiając ślimak i lejek do wędlin.Na lejek nałożyć jelito i związać koniec.Do maszynki nakładać wątrobiankę,kręcąc korbką nadziewać jelito i związać drugi koniec.W garnku zagotować wodę,wyłączyć gaz,ostrożnie wkładać wątrobianki i parzyć (nie gotować) 35-40 minut,w zależności od grubości jelita.Sparzone wątrobianki wyjąć z wywaru i ostudzić.Smacznego! Wątrobiankę można też nałożyć do słoików po dżemie,pasteryzować 35 minut i schłodzić.Na drugi dzień pasteryzować jeszcze raz przez 30 minut.Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Swojska wątrobianka Eli (strona 1 z 1)  
caroline1983

caroline1983

2011-02-24 12:42
Uwielbiam taka domowa watrobianke :)
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2011-02-24 15:42
caroline1983 napisał(a):

Uwielbiam taka domowa watrobianke :)

Ja także!
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna

2011-02-24 21:19
Pycha na sniadanie z chrupiaca buleczka.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pasztety
Pasztet z pieczarkami Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką Po rosołowy pasztet mieszany w trzech smakach
Zblenderowany pasztet Pasztet wieprzowy Pasztet jajeczny z parówką
Pasztet z królikiem Babka sojowa Wielkanocna Pasztet pychota z cieciorki
Pasztet wieprzowo wołowy z suszonymi grzybami Drobiowy pasztet bez pieczenia Pasztet z papryką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane