Strona główna Swojska wątrobianka Eli

Swojska wątrobianka Eli

Pasztety « poprzedni | następny »
eli_555 - Przepis na: Swojska wątrobianka Eli offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 984
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Swojska wątrobianka Eli
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 6

Pyszna własnoręcznie zrobiona wątrobianka.


trudność: średne
czas:

Swojska wątrobianka Eli - SKŁADNIKI:

Swojska wątrobianka Eli - PRZYGOTOWANIE:

Jelita pociąć na kawałki około 25 cm,przepłukać zimną wodą i moczyć 8 godzin.Boczek pokroić na mniejsze kawałki,zalać wodą,dodać liście laurowe,ziarenka ziela angielskiego,sól i gotować do miękkości na małym ogniu.Wątrobę umyć,oczyścić z błon i tłuszczu,pokroić na mniejsze kawałki.Boczek wyjąć z wywaru.Wywar przecedzić.Do gorącego wywaru (około 1 litra) włożyć wątrobę,parzyć ją kilka minut,wyjąć i ostudzić.Cebulę zmielić w maszynce do mięsa,włożyć do gorącego wywaru po wątrobie i chwilę sparzyć.Boczek i wątróbkę zmielić w maszynce.Do boczku z wątrobą dodać cebulę,czosnek granulowany,pieprz,mielone ziele angielskie,gałkę muszkatołową,majeranek,sól do smaku i dokładnie wymieszać.Maszynkę skręcić bez noża i sitka,zostawiając ślimak i lejek do wędlin.Na lejek nałożyć jelito i związać koniec.Do maszynki nakładać wątrobiankę,kręcąc korbką nadziewać jelito i związać drugi koniec.W garnku zagotować wodę,wyłączyć gaz,ostrożnie wkładać wątrobianki i parzyć (nie gotować) 35-40 minut,w zależności od grubości jelita.Sparzone wątrobianki wyjąć z wywaru i ostudzić.Smacznego! Wątrobiankę można też nałożyć do słoików po dżemie,pasteryzować 35 minut i schłodzić.Na drugi dzień pasteryzować jeszcze raz przez 30 minut.Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Swojska wątrobianka Eli (strona 1 z 1)  
caroline1983

caroline1983
offline

2011-02-24 12:42
Uwielbiam taka domowa watrobianke :)
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2011-02-24 15:42
caroline1983 napisał(a):

Uwielbiam taka domowa watrobianke :)

Ja także!
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2011-02-24 21:19
Pycha na sniadanie z chrupiaca buleczka.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pasztety
Pasztet z królika  Pasztet z soczewicy z warzywami i słonecznikiem Pasztet z pieczonej dyni i papryki
Pasztet z czerwonej soczewicy i  dyni Jarski pasztet z dynią Pieczeń gryczana z pieczarkami
Jesienny pasztet z pieczonych warzyw i ciecierzycy Pasztet z cukinii z papryką Pasztet z cukinii
Kiełbasa z cebulą w pomidorach Mini paszteciki francuskie do barszczu Pasztet z ciecierzycy i soczewicy czerwonej

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane