Strona główna Swojski boczek faszerowany

Swojski boczek faszerowany

Boczek « poprzedni | następny »
agnieszkalider - autor przepisu Swojski boczek faszerowany offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 782
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Swojski boczek faszerowany
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Pyszny, aromatyczny i delikatny w smaku boczek swojski dla każdego


trudność: średne
czas:

Swojski boczek faszerowany - SKŁADNIKI:

  • płat 2,5 kg chudego boczku wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku
  • 40 dkg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej

Swojski boczek faszerowany - PRZYGOTOWANIE:

Należy przygotować niezbędne składniki na faszerowany boczek, w tym celu przygotować duży płat chudego boczku, umyć go dokładnie pod bieżącą wodą i osuszyć, następnie obrać czosnek i przecisnąć go przez praskę, dodać sól, pieprz zioła prowansalskie całość bardzo dokładnie wymieszać i powstałą mieszaną natrzeć boczek, wstawić go do lodówki na kilka godzin. W dalszej kolejności przygotować nadzienie, w tym celu należy do mięsa mielonego dodać przyprawy, pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, wymieszać i wyrobić składniki aby masa odchodziła od rąk. Wyjąć boczek i równomiernie nałożyć na niego farsz. Zwinąć go w rulon i ciasno związać dratwą. Z wierzchu oprószyć papryką, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki lub do naczynia żaroodpornego, wstawić do gorącego piekarnika do temperatury 180 stopni C i piec do miękkości podlewając co jakiś czas wytopionym tłuszczem.
Wyjmujemy, studzimy, kroimy w plastry i serwujemy.



Komentarze do Swojski boczek faszerowany  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Boczek
Zrolowany boczek pieczony Nagus - moje smaki dzieciństwa Podpłomyk z boczkiem i jogurtowym sosem czosnkowym
Rolada boczkowa z nutą salami Boczek pieczony do chleba (z sosem przy okazji) Wędlina z piersi kurczaka i wędzonego boczku
Rolada z boczku z majerankiem Kasza z grzybami i boczkiem Boczek pieczony
Tymiankowy boczek rolowany do chleba Rolowany boczek pieczony Domowy pasztet pieczony
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane