Swojski chleb

Pieczywo « poprzedni | następny »
Mysiunia offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1719
zdjęcia: 1 z 5
Swojski chleb
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

mój pierwszy wypiek który wyszedł wysmienity


trudność: trudne
czas:

Swojski chleb - SKŁADNIKI:

  • 1kg pszennej mąki
  • 0,5 litra ciepłego mleka
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 10 dag drożdży
  • 4 kromki suszonego chleba
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • mak, kminek lub słonecznik

Swojski chleb - PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem. Chleb moczymy w wodzie, a następnie odciśnięty dodajemy do drożdży razem z 1 szklanką ciepłego mleka i 3 łyżkami mąki – dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut aż ładnie wyrośnie. Do reszty mąki dodajemy sól i przygotowany zakwas – dokładnie mieszamy, dodając resztę ciepłego mleka oraz wodę. Wąskie brytfanki smarujemy bardzo cieniutką warstwą margaryny – dajemy tylko tyle aby przykleiła się mąką, którą musimy wysypać blaszki. Ciasto dzielimy na 2 części i układamy do brytfanek, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem, kminkiem, ziarnami słonecznika lub dyni. Zostawiamy tak na ok pół godziny, do piekarnika wstawiamy dopiero wtedy, gdy ciasto wyrośnie na wysokość brytfanki. Pieczemy 1h w temp. 180-200*


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Swojski chleb  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczywo
Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym Włoska focaccia z ziołami Mini chlebki z ziołami
Kajzerki domowe bułeczki Chleb na nocnym zaczynie Chleb z smażoną cebulką i słonecznikiem
Pszenny chleb z maślanką Podwójnie dyniowy chleb drożdżowy Chleb z pestkami dyni i słonecznikiem
Rogaliki cebulowe Pszenny chleb na zakwasie z kabanosami Chleb mleczny żytni na zakwasie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane