Swojski chleb

Pieczywo « poprzedni | następny »
Mysiunia - Przepis na: Swojski chleb offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1712
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Swojski chleb
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

mój pierwszy wypiek który wyszedł wysmienity


trudność: trudne
czas:

Swojski chleb - SKŁADNIKI:

  • 1kg pszennej mąki
  • 0,5 litra ciepłego mleka
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 10 dag drożdży
  • 4 kromki suszonego chleba
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • mak, kminek lub słonecznik

Swojski chleb - PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem. Chleb moczymy w wodzie, a następnie odciśnięty dodajemy do drożdży razem z 1 szklanką ciepłego mleka i 3 łyżkami mąki – dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut aż ładnie wyrośnie. Do reszty mąki dodajemy sól i przygotowany zakwas – dokładnie mieszamy, dodając resztę ciepłego mleka oraz wodę. Wąskie brytfanki smarujemy bardzo cieniutką warstwą margaryny – dajemy tylko tyle aby przykleiła się mąką, którą musimy wysypać blaszki. Ciasto dzielimy na 2 części i układamy do brytfanek, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem, kminkiem, ziarnami słonecznika lub dyni. Zostawiamy tak na ok pół godziny, do piekarnika wstawiamy dopiero wtedy, gdy ciasto wyrośnie na wysokość brytfanki. Pieczemy 1h w temp. 180-200*


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Swojski chleb  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczywo
Chleb mleczny żytni na zakwasie Chleb mleczny z ryżem na drożdżach Domowe pity do kebaba
Pszenny chleb na zakwasie z dyniowym puree Precle z makiem Chleb na zakwasie z mąką ryżową
Chleb słonecznikowy Kaszubski chleb na podmłodzie Polski chleb wiejski
Słoneczne bułeczki z niespodzianką Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane