Swojski chleb

Pieczywo « poprzedni | następny »
Mysiunia - Przepis na: Swojski chleb offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1689
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Swojski chleb
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

mój pierwszy wypiek który wyszedł wysmienity


trudność: trudne
czas:

Swojski chleb - SKŁADNIKI:

  • 1kg pszennej mąki
  • 0,5 litra ciepłego mleka
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 10 dag drożdży
  • 4 kromki suszonego chleba
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • mak, kminek lub słonecznik

Swojski chleb - PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem. Chleb moczymy w wodzie, a następnie odciśnięty dodajemy do drożdży razem z 1 szklanką ciepłego mleka i 3 łyżkami mąki – dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut aż ładnie wyrośnie. Do reszty mąki dodajemy sól i przygotowany zakwas – dokładnie mieszamy, dodając resztę ciepłego mleka oraz wodę. Wąskie brytfanki smarujemy bardzo cieniutką warstwą margaryny – dajemy tylko tyle aby przykleiła się mąką, którą musimy wysypać blaszki. Ciasto dzielimy na 2 części i układamy do brytfanek, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem, kminkiem, ziarnami słonecznika lub dyni. Zostawiamy tak na ok pół godziny, do piekarnika wstawiamy dopiero wtedy, gdy ciasto wyrośnie na wysokość brytfanki. Pieczemy 1h w temp. 180-200*


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Swojski chleb  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczywo
Focaccia z salami i parmezanem Chleb z ziarnami z maszyny do chleba Chleb słonecznikowy z melasą na zakwasie
Chleb z płatkami owsianymi i antonówką na zakwasie Niemiecki chleb lniany na zakwasie Chleb Pionierów
Drożdżowy chleb z sokiem pomarańczowym Domowe bułki grahamki Pszenny chleb z suszonymi drożdżami
Chleb z ricottą i czarnuszką Chleb z mąką kukurydzianą na poolish Chleb wiedeński

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane