Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Swojski chleb

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

mój pierwszy wypiek który wyszedł wysmienity

Swojski chleb Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Swojski chleb

 

  • 1kg pszennej mąki
  • 0,5 litra ciepłego mleka
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 10 dag drożdży
  • 4 kromki suszonego chleba
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • mak, kminek lub słonecznik

Sposób przygotowania:

Swojski chleb
Drożdże rozpuszczamy z cukrem. Chleb moczymy w wodzie, a następnie odciśnięty dodajemy do drożdży razem z 1 szklanką ciepłego mleka i 3 łyżkami mąki – dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut aż ładnie wyrośnie. Do reszty mąki dodajemy sól i przygotowany zakwas – dokładnie mieszamy, dodając resztę ciepłego mleka oraz wodę. Wąskie brytfanki smarujemy bardzo cieniutką warstwą margaryny – dajemy tylko tyle aby przykleiła się mąką, którą musimy wysypać blaszki. Ciasto dzielimy na 2 części i układamy do brytfanek, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem, kminkiem, ziarnami słonecznika lub dyni. Zostawiamy tak na ok pół godziny, do piekarnika wstawiamy dopiero wtedy, gdy ciasto wyrośnie na wysokość brytfanki. Pieczemy 1h w temp. 180-200*
Swojski chleb
złocistą skórkę gwarantuje jajko
Swojski chleb
zaczyn musi podwoić swoją objętość
Swojski chleb
po włożeniu do formy czekamy az wyrośnie
Swojski chleb
bochenki wyjmujemy odrazu z blaszek