BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Swojski domowy makaron

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam makaron domowej roboty. Makaron taki jest bardzo smaczny. Rosół z takim makaronem smakuje wyjątkowo smacznie.

Swojski domowy makaron Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Swojski domowy makaron

 

  • 2 szklanki pszenna mąka około 2 szkl,
  • jajka 2 - 3 szt w zależności od wielkości jajek,
  • woda 1/4 szkl,
  • pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Swojski domowy makaron
Na miski przesiać mąkę. Zrobić wgłębienie do którego wbić jajka, dodać sól i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być twarde i wchłonąć całą mąkę. Wyrabiając ciasto dodać odrobinę wody. Ciasto zagniatać tak długo aby powstało jednolite, elastyczne ciasto, łatwe do rozwałkowania.

Ciasto owinąć ścierką i zostawi na 20 minut aby odpoczęło.

Następnie ciasto podzielić na mniejsze części, które rozpłaszczyć w dłoniach, następnie rozwałkować na stolnicy podsypując mąką. Rozwałkować jak najcieńsze placki.

Ciasto przesuszam, a następnie kroje w nitki różnej grubości.

Pokrojony makaron zostawić na stolnicy do całkowitego przeschnięcia.

Gotować w osolonej wodzie,  aż makaron będzie miękki.

Do gotowania dodać oleju, wtedy makaron sie nie poskleja.
Swojski domowy makaron
Makaron swojski domowy gotowy do ugotwania