jakubdob

jakubdob

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Swojski smalczyk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny dodatek . Posmarowany kawałek chleba tym smalcem to naprawdę pyszna przekąska

Swojski smalczyk

Składniki:

Swojski smalczyk

 

  • 50 - 60 dag niesolonej słoniny
  • 20dag boczku
  • cebula
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Swojski smalczyk
Słoninę i boczek pokrój w drobną kostkę (możesz też zemleć w maszynce do mięsa, ale wtedy w smalcu nie będzie tego co najlepsze, czyli skwarek ) . Stop w garnku, na wolnym ogniu, mieszając. 10 minut przed końcem wytapiania dodaj posiekaną cebulę, majeranek, trochę soli i pieprzu. Ostudź i podawaj w tym samym garnuszku.