iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Swojskie świąteczne kabanosy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Swojskie świąteczne kabanosy

Swojskie świąteczne kabanosy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Swojskie świąteczne kabanosy

 

  • 3 kg karkówka,
  • 2 kg gulaszowe mięso,
  • 15 ząbków czosnku
  • 7 g majeranek
  • 5 g pieprz czarny grubomielony
  • 2 szklanki wody przegotowanej
  • 5 dag Sól

 

 

 

Sposób przygotowania:

Swojskie świąteczne kabanosy
Mięso karkówki i gulaszowe razem 5 kg kropimy w kostkę następnie mielimy przez maszynkę średnie oczka . Do mięsa mielonego dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku . Dodajemy sól,pieprz czarny i majeranek . Urabiamy mięso dość długo mięso nie może odklejać się od rąk . Dodajemy 2 szklanki przegotowanej wody -zimnej . jeszcze raz mieszamy i urabiamy . Jelita baranie cienkie moczymy ok1 godziny nakąłdamy na szprycę i napełniamy jelita mięsem .Początek i koniec jelita zawiązujemy sznureczkiem .Skręcamy na dość długie kiełbaski . Powieszamy aby obciekły przez noc. Następnego dnia wędzimy je na dymie bukowym ok 1 godziny .
Swojskie świąteczne kabanosy
do zrobienia kabanosów uzywamy kelit baranich cieniutkich
Swojskie świąteczne kabanosy
Najlepsza chwila kończąca wyrób wędzenie kabanosów