Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Agrest - najzdrowszy z owoców

Sypana drożdżówka z agrestem i porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo prosta sypana drożdżówka z agrestem i porzeczkami w trzech kolorach wg zmodyfikowanego przepisu Ewy Wachowicz.

Sypana drożdżówka z agrestem i porzeczkami

Składniki:

Sypana drożdżówka z agrestem i porzeczkami

 

 

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Składniki na kruszonę:

 

 

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • 40 dag porzeczek (mieszanych: czarnych, białych i czerwonych)

 

Sposób przygotowania:

Sypana drożdżówka z agrestem i porzeczkami
Przygotowanie kruszonki: Do mąki dodajemy cukier oraz posiekane na mniejsze kawałki schłodzone masło. Energicznie zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia.Przygotowanie ciasta: Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy ziarenka i dodajemy je do cukru. Dokładnie mieszamy.W dużej misce układamy warstwami: - rozkruszone drożdże, - cuker z wanilią, - roztrzepane dokładnie, ale nie ubite jajka, - olej,- mleko, - mąkę zmieszaną ze szczyptą soli.Odstawiamy na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie mieszamy dokładnie łyżką wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24 x 35-39,5 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Porzeczki i agrest dokładnie płuczemy, osuszamy z nadmiaru wody. Na cieście rozkładamy równomiernie owoce. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanych do 200 stopni po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 25-30 minut.