haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Sypany jabłecznik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bez zagniatania! pyszny i łatwy. Przesypujesz warstwy i już!

Sypany jabłecznik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sypany jabłecznik

 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki kaszki manny
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 dużych jabłek
  • 1 1/4 kostki masła

 

Sposób przygotowania:

Sypany jabłecznik
Suche składniki mieszamy. Masło wkładamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na grubych oczkach. kwadratową blaszkę smarujemy lekko olejem. Wykładamy kolejno warstwy: 1/3 suchej mieszanki maki, kaszki, cukru i proszku, 1/3 startego masła, 1/2 startych jabłek. Następnie suche, masło, pozostałe jabłka, znów suche i na wierzch masło. pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
Sypany jabłecznik
Wszystkie suche składniki mieszamy razem.
Sypany jabłecznik
Na wysmarowaną blachę wysypujemy sucha mieszankę.
Sypany jabłecznik
na wierzch rozkładamy równo starte na wiórki masło
Sypany jabłecznik
Starte jabłka dzielimy na pół i wykładamy na wartwę masła