Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Syrop morelowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura JabłońskiegoSmaczne Przetwory Domowe

Syrop morelowy

Składniki:

Syrop morelowy

 

 

Sposób przygotowania:

Syrop morelowy
Owoce umyć, po czym umieścić na 3 minuty we wrzą- cej wodzie. Następnie wyjąć je z wody, obrać ze skórki i poprzekrajać na połówki, a pestki usunąć. Morele przełożyć na patelnię z szerokim dnem lub do dużego garnka, wsypać 2/3 części przygotowanego cukru i od- stawić na noc. Następnego dnia gotujemy je na słabym ogniu aż do zawrzenia, które powinno trwać ok. 5-7 minut. Usuwamy z wierzchu powstałą piankę. Garnek od czasu do czasu lekko potrząsamy kolistym ruchem. Odstawiamy na 4 godziny do ostygnięcia. Czynności 5-7 minutowego gotowania na zawrzeniu i 4- godzinnego ostudzania powtórzyć jeszcze 2 lub 3 razy. Kiedy morele będą już bardzo dobrze przegotowane, należy oddzielić je od syropu na durszlaku. Syrop na- leży doprowadzić do zawrzenia, rozlać do słoików z morelami i szybko zakręcić.