Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Syrop - sos z octu balsamicznego

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

do ozdabiania talerzy i potraw, jako sos do sałatek, koreczków, lodów i owoców...

Syrop - sos z octu balsamicznego

Składniki:

Syrop - sos z octu balsamicznego

 

  • 0,5l octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Syrop - sos z octu balsamicznego
Ocet balsamiczny im starszy tym lepszy, ale do tego syropu możemy użyć takiego tańszego. Taki syrop można czasami dostać w sklepie, ale ostatnio nigdzie go nie widziałam więc postanowiłam zrobić sama.
Ocet balsamiczny wlewamy do małego rondelka i stawiamy na niedużym ogniu, gotujemy aż będzie miał konsystencję syropu - ma lekko wrzeć - studzimy (trzeba pamiętać, że stygnąc jeszcze zgęstnieje). Nie dodajemy żadnego cukru, nie ma takiej potrzeby bo ocet redukując pozostaje słodko kwaśny. Jedynym mankamentem jest octowy zapach w całym domu, ale ten szybko wietrzeje. Syrop możemy używać od razu po ostudzeniu albo przelać do buteleczki i przechowywać przez jakiś czas.
Pyszne są z nim lody waniliowe albo świeże truskawki, spróbujcie sami! Bardzo ładnie dekoruje się nim potrawy i talerze przy pomocy buteleczki z "dziobkiem". Jest bardzo intensywny w smaku więc bardzo wydajny.