anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

SUPERPRZEPIS

Syrop z kwiatów czarnego bzu i cytryn

  • 16
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ten syrop jest przygotowywany w mojej rodzinie od zawsze. W ubiegłym roku po raz pierwszy zrobiłam go również ja. W tym roku zrobię więcej

Syrop z kwiatów czarnego bzu i cytryn Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Syrop z kwiatów czarnego bzu i cytryn

 

  • baldachy kwiatów bzu czarnego - 50 szt.
  • cytryna - 4 szt.
  • cukier - 600 g
  • woda - 1 litr

 

Sposób przygotowania:

Syrop z kwiatów czarnego bzu i cytryn
Gotuję wodę z cukrem i odstawiam do przestygnięcia. Cytryny dokładnie myję, jedną zostawiam ze skórką, a pozostałe obieram ze skórki. Wszystkie cytryny kroję na bardzo cienkie plasterki i usuwam pestki. Do wyparzonego wrzątkiem, a następnie osuszonego słoja wkładam kwiaty bzu czarnego, przekładając je plasterkami cytryny. Zalewam przestudzonym syropem, zakręcam słój i odstawiam na 2 tygodnie w dobrze nasłonecznione miejsce. Co jakiś czas zawartość słoja mieszam. Po tym czasie powstały sok zlewam przez gęste sito do czystego naczynia i rozlewam do małych słoiczków i pasteryzuję 5 minut.
Syrop z kwiatów czarnego bzu i cytryn
Do wyparzonego wrzątkiem, a następnie osuszonego słoja wkładam kwiaty bzu czarnego, przekładając je plasterkami cytryny.
Syrop z kwiatów czarnego bzu i cytryn
Zalewam przestudzonym syropem, zakręcam słój i odstawiam na 2 tygodnie w dobrze nasłonecznione miejsce.