Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Syrop z kwiatów czarnego bzu z nutą cytryny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smak i aromat intensywnie pachnących kwiatów czarnego bzu zamknęłam w butelce pysznego, cytrusowego syropu. Taki syrop ma wiele zastosowań. Na pewno rozgrzeje niejednego zmarzlucha jesienną i zimową porą :)

Syrop z kwiatów czarnego bzu z nutą cytryny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Syrop z kwiatów czarnego bzu z nutą cytryny

 

  • 30 dużych główek kwiatów czarnego bzu,
  • 1,8 kg cukru,
  • 80g kwasku cytrynowego,
  • 2 cytryny,
  • 1,2l wody

Sposób przygotowania:

Syrop z kwiatów czarnego bzu z nutą cytryny
W słoneczny dzień, najlepiej w południe zbieramy kwiaty czarnego bzu. Zrywamy je ostrożnie, nie potrząsamy kwiatami. Kwiaty rozkładamy na gazetach i odstawiamy na godzinę, aby wyszły wszystkie robaczki. Po tym czasie kwiaty obcinamy tak, aby pozbyć się twardych końcówek, które mogłyby dać syropowi gorzki smak. Kwiaty najlepiej obcinać nad naczyniem, w którym przygotowujemy syrop, aby zachować cenny pyłek kwiatowy. Cytryny sparzamy, ścieramy z nich skórkę i kroimy w plasterki. Zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i kwasek i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy skórkę z cytryny oraz plastry. Dokładnie mieszamy i zalewamy kwiaty. Całość odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia syrop filtrujemy przez gazę i rozlewamy do butelek. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Syrop dolewamy do herbaty lub rozrabiamy go z wodą - otrzymamy w ten sposób pyszny sok lub lemoniadę. Życzę smacznego :)
Syrop z kwiatów czarnego bzu z nutą cytryny
Po tym czasie kwiaty obcinamy tak, aby pozbyć się twardych końcówek
Syrop z kwiatów czarnego bzu z nutą cytryny
Zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i kwasek i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy skórkę z cytryny oraz plastry.
Syrop z kwiatów czarnego bzu z nutą cytryny
Następnego dnia syrop filtrujemy przez gazę i rozlewamy do butelek.