SUPERPRZEPIS

Syrop z lipy

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Syrop z lipy Więcej zdjęć (3)

Syrop spożywany w okresie przeziębień i grypy. Dobry dodatek do herbaty.

Składniki:

Syrop z lipy

 

  • 50g kwiatów lipy(bez przylistków)
  • 1 litr wody
  • 3 szklanki cukru
  • 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Syrop z lipy
Zebrać ładnie rozkwitnięte kwiaty, bez przylistków. 50 gram to jakieś 2 garście kwiatków. Wodę zagotować i zalać nią kwiaty. Zaparzać pod przykryciem ok 5 min. Następnie dodać pokrojoną w plasterki cytrynę. Przykryć i odstawić napar na dobę. Przelać przez gęstą gazę do garnka. Dodać cukier i gotować około 1 godziny. Gorący syrop wlać do buteleczek lub słoiczków. Przewrócić do góry dnem, aby się zamknęły. Jeżeli chcemy uzyskać konsystencję miodu, to trzeba zwiększyć ilość cukru. Na zdrowie!
Syrop z lipy
Kwiaty lipy najlepiej zbierać w słoneczny dzień.
Syrop z lipy
Do naparu lipowego dodajemy pokrojoną w plasterki cytrynę.

Tagi:

beza bezy