kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Syrop z mirabelek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mirabelki dla mnie smakują dzieciństwem. Syrop z nich przygotowany będzie zima jak złoto... nie tylko za sprawa pięknego koloru ale tez wspaniałego, kwaskowego smaku. Pycha!

Syrop z mirabelek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Syrop z mirabelek

 

  • (na około 900ml)
  • 4 szklanki mirabelek
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Syrop z mirabelek
Butelki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Owoce myjemy i wsypujemy do garnka. Dosypujemy cukier oraz dolewamy wodę. Zagotowujemy i od momentu wrzenia gotujemy jeszcze kilka minut aż owoce zmiękną i popękają. Syrop z owocami przecieramy przez sito. Ponownie zagotowujemy i gorący przelewamy do wysterylizowanych butelek. Nie potrzeba pasteryzować. 
Syrop z mirabelek
Owoce myjemy i wsypujemy do garnka. Dosypujemy cukier oraz dolewamy wodę.
Syrop z mirabelek
Syrop z owocami przecieramy przez sito. Ponownie zagotowujemy i gorący przelewamy do wysterylizowanych butelek.