alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Syrop z młodych pędów sosny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

W maju kiedy mamy młode i pachnące pędy sosny warto pomyśleć o tym, żeby zrobić sobie syrop sosnowy. A jesienią i zimą będziemy go sobie popijać jak dopadnie nas choróbsko.

Syrop z młodych pędów sosny

Składniki:

Syrop z młodych pędów sosny

 

  • 1 kg młodych pędów z sosny
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

Syrop z młodych pędów sosny
Młode pędy sosny zrywamy w miejscu najmniej uczęszczanym przez samochody. Nie myć i nie obrywać brązowych łusek. Słoiki umyć i wyparzyć. Do słoików wkładać na przemian pędy sosny i przesypywać cukrem. Słoiki odłożyć w nasłonecznione miejsce. (Po 2-3 dniach powinien już być widoczny syrop.) Raz dziennie przemieszać pędy z cukrem. Pozostawić słoiki w słońcu na około 3-4 tygodnie. Po tym czasie zlać powstały syrop do wyparzonych słoików lub szklanych butelek i szczelnie zakręcić. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.