aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Syrop z pigwy do herbaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny syrop z pigwy do herbaty. Idealnie sprawdza się w długie zimowe herbatki, idealnie zastępuje cytrynę i jest zdrowsze.

Syrop z pigwy do herbaty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Syrop z pigwy do herbaty

 

  • 1 kg oczyszczonej pigwy,
  • 800 g cukru.

Sposób przygotowania:

Syrop z pigwy do herbaty
Pigwę umyć i pokroić w ćwiartki. Wydrążyć gniazda nasienne i następnie pokroić w plasterki. Do słoików na zmianę wkładać pigwę i zasypywać cukrem. Zamknąć słoiki i odstawić na całą dobę, co kilka godzin wstrząsnąć słoikiem. Następnie przełożyć zawartość wszystkich słoików do miski i zamieszać, tak by cały cukier się rozpuścił. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Pasteryzować ok. 15 minut.
Syrop z pigwy do herbaty
pigwe myjemy i kroimy w cwiartki, wyjemujemy pestki
Syrop z pigwy do herbaty
nastepniecwiartki kroimy w plasterki.
Syrop z pigwy do herbaty
zasypujemy pigwe na zmiane cukrem w sloiku
Syrop z pigwy do herbaty
zakrecamy i odstawiamy na kilknascie godzin