monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1242]

Szachowe szaleństwo z kremem herbacianym i truskaw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?? Ciasta oczywiście! Ja co roku przygotowuję inne obok babki i sernika. Tym razem postawiłam na delikatne smaki i oczywiście cudne truskawki. Ciasto bez tłuszczu, to moja druga "chuda" Wielkanoc.

Szachowe szaleństwo z kremem herbacianym i truskaw Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szachowe szaleństwo z kremem herbacianym i truskaw

 

  • Biszkopt jasny:
  • 2 jajka rozm. L
  • 45 g mąki
  • 20 g cukru brzozowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 2 jajka rozm. L
  • 35 g mąki
  • 10 g kakao
  • 20 g cukru brzozowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody

 

  • Krem herbaciany:
  • 250 ml mleka 1,5%
  • 200 ml wody
  • 5 torebek herbaty z czerwonokrzewu
  • 260 g sera białego chudego
  • 40-50 g cukru brzozowego
  • 250 g jogurtu greckiego lekkiego
  • 5 łyżeczek żelatyny

 

  • Krem jaglany:
  • 100 g kaszy jaglanej –waga suchej kaszy
  • Galaretka truskawkowa+350 ml wody

 

 

  • Forma 23,5*23,5

Sposób przygotowania:

Szachowe szaleństwo z kremem herbacianym i truskaw

Biszkopt jasny:

Szachowe szaleństwo z kremem herbacianym i truskaw
przygotowany biszkopt wylac do formy i piec w 170 st

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odłożyć na bok.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier i mieszać do jego rozpuszczenia.

Żółtka dodawać po jednym i mieszać mikserem na małych obrotach. Dodać wodę i wymieszać.

Do masy jajecznej przesiać mąkę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać składniki. Masę biszkoptową przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 170 st około 12-14 minut do suchego patyczka. Wyjąć ostudzić.

Biszkopt ciemny:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Odłożyć na bok.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier i mieszać do jego rozpuszczenia. Żółtka dodawać po jednym i mieszać mikserem na małych obrotach. Dodać wodę i wymieszać.

Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać składniki. Masę biszkoptową przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia .Piec w 170 st około 12-14 minut do suchego patyczka. Wyjąć ostudzić.

ETAP 3:

Szachowe szaleństwo z kremem herbacianym i truskaw
w biszkoptach wyciąć okręgi i układać na przemian w cieście

W każdym biszkopcie okrągłą foremkę wycinać okręgi i na przemian układać, tzn. w jasnym biszkopcie układać ciemne krążki, a w ciemnym jasne.

ETAP 4:

Szachowe szaleństwo z kremem herbacianym i truskaw
wodę mleko oraz herbatę zagotować potem zaparzać pod przykryciem

Do rondelka wlać mleko, dodać wodę i herbatę ( wysypać ją z torebek). Postawić na mały ogień i zagotować. Zdjąć z ognia, przykryć i zostawić na 5 minut.

Żelatynę zalać 5 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia.

ETAP 5:

Szachowe szaleństwo z kremem herbacianym i truskaw
do mleka herbacianego dodać ser cukier i na konie jogurt

Herbatę przecedzić przez sitko i dodać żelatynę. Wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia, zostawić do ostygnięcia.

Gdy mleko herbaciane będzie zimno dodać ser biały i cukier, zmiksować blendrerm. Dodać jogurt grecki i krótko zmiksować.

Krem jaglany:

Szachowe szaleństwo z kremem herbacianym i truskaw
ugotowaną kaszę wymieszać z galaretką i zmiksować blenderem

Kaszę uprażyć w garnku, około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie przełożyć do garnka, dodać wodę i szczyptę soli. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości.

Zdjąć z ognia. Zostawić na 5 minut do lekkiego ostygnięcia. W między czasie galaretkę rozpuścić w 350 ml wody i zostawić do ostygnięcia.

Dodać ją do kaszy jaglanej i zmiksować na gładko. Wstawić do lodówki do wstępnego stężenia.

Wykonanie:

Szachowe szaleństwo z kremem herbacianym i truskaw
na kremie hernacianym układać truskawki i uzupełnić kremem

Do formy przełożyć pierwszy kolorowy biszkopt. Wyłożyć 2 chochle kremu herbacianego ( musi być wstępnie stężony, aby nie wyciekł przez biszkopt),wyrównać.

Umyte i pozbawione szypułek truskawki przekroić na pół. Połówki układać na kremie , po czym wyłożyć resztę kremu.

ETAP 8:

Szachowe szaleństwo z kremem herbacianym i truskaw
nałożyć drugi biszkopt dodać krem jaglany i zostawić do stężenia

Nałożyć drugi biszkopt i wstawić do lodówki na około 20 minut.

Następnie wyłożyć wstępnie stężony krem jaglany i zostawić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.