Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Szachownica mandarynkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszne i lekko orzeźwiające ciasto , w sam raz do popołudniowej kawy.

Szachownica mandarynkowa

Składniki:

Szachownica mandarynkowa

 

  • SKŁADNIKI:
  • ( blacha 22 - 26 cm )
  • BISZKOPT :
  • jajko - 4 szt
  • cukier - 8 łyżek
  • mąka pszenna - 8 łyżek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • KREM POMARAŃCZOWY :
  • masło - 200 g
  • cukier - 1 szkl
  • śmietana słodka 12% - 250 ml
  • galaretka pomarańczowa - 2 szt
  • słodkie mandarynki - 6 szt
  • MASA ŚMIETANKOWA :
  • śmietana 30% - 200 ml
  • cukier wanilinowy - 1 op
  • śmietanfix - 1 op
  • herbatniki - ok. 20 szt
  • DODATKOWO :
  • mandarynki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Szachownica mandarynkowa
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT : Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia , a następnie przesiewamy do zmiksowanych jajek. Dokładnie mieszamy. Blachę natłuszczamy , obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto , lekko wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na 30 – 35 minut. Zostawiamy do ostudzenia.

 KREM POMARAŃCZOWY: Masło rozpuszczamy w garnku. Dodajemy cukier i śmietanę , mieszamy. Wsypujemy galaretki pomarańczowe i wszystko razem dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Studzimy. Na biszkopcie układamy cząstki mandarynek , zalewamy kremem i wkładamy do lodówki na conajmniej 60 minut.

MASA ŚMIETANOWA : Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym i śmietanfixem , a następie delikatnie wyciągamy na zastygnięty krem pomarańczowy. Dokładnie i delikatnie rozsmarowujemy. Przykrywamy herbatnikami naprzemiennie , tak by tworzyły szachownicę. Dekorujemy cząstkami mandarynek przyklejonymi na polewę czekoladową. Wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny. Smacznego!