SUPERPRZEPIS

Szafirowy tort

  • 4
  • iwa643
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Szafirowy tort Więcej zdjęć (3)

łatwy smaczny tort w kolorze szafiru

Składniki:

Szafirowy tort

 

  • SKŁADNIKI biszkopt

 

  • 1 szt budyń śmietankowy,
  • 5 szt jaja,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 180 gram cukier,
  • 200 gram mąka,
  • Sól
  • Pierzynka wierzchnia szafirowa

 

 

  • galaretka szafirowa1 szt
  • Masa biała

 

 

  • 2 łyżki cukru pudru

 

 

  • Szafirowa masa jabłkowa

 

 

  • 1 galaretka szafirowa

 

  • Dekoracja
  • rurki nadziewane

Sposób przygotowania:

Szafirowy tort
Biszkopt - zawsze wychodzi wysoki :)Przekrawamy go na 3 częściPRZYGOTOWANIE biszkoptDo miski wbijamy całe jajka ,odrobinę soli i cukier. Miksujemy długo aż piana będzie ok 4 razy większa i będzie prawie biła a cukier nie będzie wyczuwalny Mąkę tortową przesiewamy wraz z budyniem-budyń kupujemy bez cukru i proszkiem do pieczenia 1 łyżeczka . Dodajemy do ubitej piany i lekko mieszamy łyżką już nie miksujemy . Masę wlewamy do tortownicy -24cm . Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 35 min .Wyciągamy z piekarnika i z tortownicy przewracamy do góry spodem i zostawiamy do wystygnięcia .Przecinamy na 3 częsciPierzynka wierzchnia szafirowaMocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Galaretkę rozrabiamy w 1/2 szklanki wody . Dodajemy do niej 2 łyżki ubitej śmietany i mieszamy . Zostawiamy 1 łyżkę ,resztę wlewamy do ubitej śmietany i ubijamy jeszcze chwilkę . Zostawioną reszta galaretki kropimy pierzynkę .Masa biała -śmietana 30 % 330 ml - 2 łyżki cukru pudru -1 czubata łyżeczka żelatynyMocno schłodzona śmietane ubijamy z cukrem pudrem ,wlewamy rozpuszczona w 3 łyżkach gorącej wody żelatynę ,ubijamy jeszcze momentSzafirowa masa jabłkowa -3 jabłka -1 galaretka szafirowa Jabłka obieramy usuwamy gniazdo nasienne kroimy w małe kawałki i podsmażamy w garneczku jak trochę zmiękną dodajemy rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzątku galaretkę .Mieszamy gdy zacznie tężeć smarujemy masą biszkopt . Dekoracja Boki tortu smarujemy dowolną masą i przyklejamy nadziewane rurki.Wkładamy do lodówki mocno chłodzimy
Szafirowy tort
Wierzch tortu to szafirowa pierzynka nakrapiana
Szafirowy tort
Tort przekrojony widać wszystkie warstwy ciasta