kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Szagówki poznańskie ze skwarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szagówki poznańskie czyli kluski krojone "na szagę" (w gwarze poznańskiej "na ukos"). Danie mojego dzieciństwa. Robiła je babcia, robiła mama, teraz robię ja razem z moimi dzieciakami.

Szagówki poznańskie ze skwarkami

Składniki:

Szagówki poznańskie ze skwarkami

 

 

  • na kapustę:
  • 900g kiszonej kapusty (nie do końca odciśniętej)
  • duża cebula
  • łyżka smalcu
  • łyżka masła
  • pieprz, kminek

Sposób przygotowania:

Szagówki poznańskie ze skwarkami
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, zdusić na puree. Śmietankę podgrzać z masłem wymieszać z ziemniakami. Dodać jajka i stopniowo mąki wyrabiając rękoma ciasto tak aby się nie kleiło. Ciasto odrywać porcjami i formować z niego cienki wałek. Wałek lekko spłaszczyć i odcinać kluski o szerokości 1-1,5cm. Gotować w osolonej wodzie i wyciągnąć minutkę po wypłynięciu. Z boczku odciąć skórę i ewentualne chrząstki. Pokroić w kostkę i przesmażyć na suchej patelni aż się wytopią i ze złocą. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku roztopić smalec z masłem i przesmażyć na nim cebulkę do zeszklenia. Dodać poszatkowaną kapustę i kontynuować smażenie na wolnym ogniu prze około 8-10 minut. Wymieszać łyżkę mąki z niepełna szklanką wody. Wlać do kapusty przez sitko stale mieszając. Doprawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i kminkiem.

Tagi:

jajko jajka mak