jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Szałot śląski z Matjasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Na tradycyjnego Śledzika polecam tradycyjną śląską sałatkę z śledziem o tradycyjnej nazwie "szałot śląski". Dodatek śledzia z zalewy korzennej sprawia, że sałatka jest bardzo aromatyczna!

Szałot śląski z Matjasem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szałot śląski z Matjasem

 

  • 1 opakowanie filetów śledziowych korzennych a`la Matjas (220g )
  • 7 średnich ziemniaków ugotowanych w łupinach
  • 1 duża cebula
  • kawałek wędzonego boczku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • szczypior

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szałot śląski z Matjasem
Filety śledziowe korzenne a'la Matjas odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę. Obieramy ziemniaki i cebulę, kroimy ziemniaki w kosteczkę i wsypujemy je do dużej miski. Dodajemy do sałatki posiekanego śledzia oraz pieprz ziołowy. Mieszamy. Boczek kroimy w kostkę. Smażymy go na patelni do chwili, aż będzie chrupiący a tłuszcz się wytopi. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Gdy cebula lekko się przyrumieni dodajemy zawartość patelni do ziemniaków - mieszamy. Doprawiamy szałot solą (o ile trzeba) i pieprzem świeżo zmielonym do smaku. Przekładamy sałatkę do półmiska, dekorujemy pokrojonymi jajami i szczypiorem. Cząstki jajek oprószamy odrobiną soli i pieprzu.
Szałot śląski z Matjasem
Obieramy ziemniaki i cebulę, kroimy ziemniaki w kosteczkę i wsypujemy je do dużej miski.
Szałot śląski z Matjasem
Dodajemy do sałatki posiekanego śledzia oraz pieprz ziołowy. Mieszamy.
Szałot śląski z Matjasem
Boczek kroimy w kostkę. Smażymy go na patelni do chwili, aż będzie chrupiący a tłuszcz się wytopi. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Gdy cebula lekko się przyrumieni dodajemy zawartość patelni do ziemniaków - mieszamy.

Tagi:

jajko jajka