suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Szałwiowe łodeczki z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam pyszne danie, które jest połączeniem kurczaka z szałwią i bagietką. 4 porcje.

Szałwiowe łodeczki z kurczaka

Składniki:

Szałwiowe łodeczki z kurczaka

 

  • 4 filety z kurczaka;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • 4 listki sałaty;
  • 4 listki szałwii;
  • bagietka (najlepiej wieloziarnista);
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • parę rzodkiewek (ok 5-6);
  • mały zielony ogórek;
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Szałwiowe łodeczki z kurczaka
Listki szałwii myjemy, drobno siekamy, mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i nacieramy mięso. Następnie doprawiamy mięso solą i pieprzem i opiekamy przez ok 10 min. z obydwu stron. Bagietkę kroimy na kawałki (przypominające kształtem łódki), skrapiamy oliwą i podsmażamy również z obydwu stron na rumiany kolor. Następnie bułki dekorujemy ogórkiem pokrojonym w plasterki, rzodkiewką i listkami sałaty, na wierzch kładziemy upieczone piersi z kurczaka.